Російський журналіст Аркадій Бабченко заявив про наказ СБУ затримати його, у відомстві це заперечили

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Російський журналіст і блогер Аркадій Бабченко заявив, що Служба безпеки України порушила щодо нього кримінальне провадження та наказала затримати, проте в СБУ таку інформацію заперечили.

Про це повідомив “Детектор медіа” (ДМ).

Аркадій Бабченко (на фото – посередині)

Бабченко 12 вересня в соцмережі X написав, що в базі даних українських прикордонників нібито є орієнтування на нього. Він не розуміє, на яких підставах порушено кримінальне провадження, однак припускає, що причиною можуть бути його дописи з критикою “Бубочки” (ймовірно, мається на увазі президент Володимир Зеленський, пояснили в ДМ).

“Для мене це… Це катастрофа. Усіх планів. Усіх думок. Усіх надій. Усі ці роки я своє майбутнє асоціював з Україною. […] Я не знаю, що тепер”, – цитує видання Бабченка. 

Також російський журналіст у дописі нагадав, що не є резидентом України й не був у країні вже чотири роки. Водночас він сказав, що півтора року намагався знайти законний шлях перетину українського кордону, щоб провезти гуманітарний вантаж. Зрештою, йому нібито не вдалося доїхати через несправне авто.

Станом на 13 вересня допису, який цитує ДМ, в соцмережі Х вже не існує.

Журналісти ДМ звернулися по коментар щодо ситуації до СБУ. У відповідь пресслужба відомства повідомила, що інформація про нібито відкриття кримінального провадження щодо Бабченка не відповідає дійсності.

Нагадаємо, що в минулому Аркадій Бабченко – військовий збройних сил Росії, брав участь у двох чеченських війнах. Після демобілізації став журналістом. Працював воєнкором видань “Московский комсомолец” і “Новая газета”, кореспондентом на телеканалах.

Висвітлював події на Майдані, війну на Донбасі, критикував президента Володимира Путіна. Виїхав з РФ у лютому 2017 року після погроз. Жив в Ізраїлі та Чехії, згодом переїхав до України.

29 травня 2018 року стало відомо, що Бабченка начебто застрелили. Але 30 травня на брифінгу голова СБУ Василь Грицак розповів, що журналіст живий, а його “вбивство” було спецоперацією СБУ.

У листопаді 2019 року покинув Україну, зараз живе в Естонії. 

У Росії журналіста в липні 2020 року внесли до переліку терористів та екстремістів. У січні 2023 року міністерство внутрішніх справ РФ оголосило його в розшук, проте за якою статтею, невідомо. У квітні 2023-го Бабченка внесли також до переліку “іноземних агентів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter