Російського опозиційного журналіста Бабченка в РФ внесли до реєстру “іноагентів”

Дата: 08 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

7 квітня Міністерство юстиції РФ внесло до реєстру так званих “іноземних агентів” російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

Про це йдеться на сайті відомства.

Аркадій Бабченко. Фото: з фейсбук-сторінки журналіста

За версією Міністерства юстиції РФ, Бабченко “здійснював збір коштів на підтримку ЗСУ” і “розповсюджував неправдиву інформацію про прийняті органами публічної влади (РФ, – ред.) рішення та політику, яку вони проводять”.

Аркадій Бабченко у минулому – військовий збройних сил РФ, учасник двох чеченських війн. Журналістом став після звільнення з армії. Працював воєнним кореспондентом газети “Московский комсомолец”, “Нової газети”, кореспондентом на телеканалах, писав у блог на “Снобі”, для “Спектра”. Висвітлював події на Майдані, війну на Донбасі.

Бабченко відомий своєю антипутінською риторикою. Він виїхав з РФ у лютому 2017 року, жив у Празі, потім почав працювати ведучим програму “Prime: Бабченко” на кримськотатарському телеканалі ATR у Києві. Він пояснював рішення виїхати з Росії інформацією про те, що стосовно нього можуть порушити кримінальну справу.

У грудні 2018 року журналіст подав скаргу до Європейського суду з прав людини, в якій звинуватив Кремль у створенні атмосфери страху в Росії та “систематичному вбивстві опонентів“.

2020 року він потрапив до російського списку екстремістів, а у січні 2023 року його оголосило у розшук МВС РФ. У липні 2022 року Бабченка внесли в Росії до переліку терористів та екстремістів.

До реєстру іноагентів внесли також ТОВ “Хронікер” – юридичну особу раніше визнаного іноагентом журналіста, колишнього головного редактора сайту радіостанції “Эхо Москвы” Віталія Рувінського.

Тепер у реєстрі іноагентів російського Мін’юсту 573 позиції.

Нагадаємо, у січні 2023 року МВС Росії оголосило Аркадія Бабченка у розшук.Картку з його даними розмістили в базі розшуку міністерства без уточнення статті Кримінального кодексу, на підставі якої розшукують журналіста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter