Росіянина засудили за підготовку удару по нафтобазі під Києвом

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Васильківський міськрайонний суд Київської області визнав громадянина РФ винним у замаху на диверсію та незаконному зберіганні вибухової речовини.

Увагу на вирок звернув “Судовий репортер”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Станом на березень 2022-го чоловік працював інженером на нафтобазі в селищі міського типу Гребінки. На той момент чоловік знаходився за 40 кілометрів від лінії розмежування з військами РФ. 

Слідчі вважають, що російські спецслужби завербували засудженого у 2018 році. Сам він народився у місті Сквира на Київщині, але на початку 2000-х поїхав до РФ і має російське громадянство. 

Влітку 2018-го він переїхав в Україну і звернувся до Сквирського РВ УДМС України в Київській області щодо встановлення належності до громадянства України. Надалі, начебто з порушенням закону, він отримав паспорт громадянина України.

Слідчі кажуть, що маючи освіту бакалавра нафтогазової справи, чоловік погодився влаштуватися на одне із підприємств, що має важливе народногосподарське значення, щоб знищити або пошкодити його.

Нафтобаза, на якій працював засуджений, між іншим, забезпечувала пальним ЗСУ. 

Менеджер нафтобази згодом розповідав у суді, що з початком повномасштабної війни співробітники домовилися не обговорювати надходження нафтопродуктів на базу. Але один їхній колега, тобто обвинувачений, цікавився такою інформацією, що не входила до його обовʼязків, наприклад, кількістю машин із паливом. 

Судячи з матеріалів, до вищезгаданого менеджера нафтобази звернулися представники СБУ і він погодився на співпрацю. За їхньою вказівкою, він залишив на видному місці спеціально підготовлений лист із неправдивими даними про надходження на базу палива. Обвинувачений знайшов цей лист, сфотографував і переслав у Viber іншому абоненту. Того ж дня на підприємстві пройшли обшуки, а згодом – й вдома у засудженого. У нього знайшли коробку та інструкцію від GPS-трекера, а сам трекер виявили захованим у старій електрощитовій. 

Саме цей трекер, за задумом російських спецслужбовців, мав стояти на нафтобазі та допомогти знищити її. 

Чоловік під час суду заперечував свій зв’язок з російськими спецслужбами, натомість звинуватив СБУ у фальсифікаціях.

У підсумку його засудили до 15 років із конфіскацією майна, що є його особистою власністю. До набуття вироком законної сили він залишається на свободі. Раніше він півтора року провів у СІЗО, але в грудні 2023-го його звільнили під заставу в 604 тисячі гривень.

Спершу його хотіли судити за держзраду, але через те, що він отримав український паспорт нібито незаконно, то це обвинувачення зняли.  

Обвинувачений не змирився з утратою українського громадянства. У грудні 2023-го він подав позов проти міграційної служби й наразі рішення у цій справі ще не прийнято.

Нагадаємо, що за розстріл військовополоненого бійця ЗСУ в Україні судитимуть російського грабіжника, завербованого з колонії на війну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter