Росіяни з’єднали острів Джарилгач з материковою частиною окупованої Херсонщини

Дата: 20 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Військові РФ засипали піском протоку між островом Джарилгач та материковою частиною Херсонської області. На цій території, яка є природоохоронним парком, окупанти облаштували свій військовий полігон.

Про це повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Острів Джарилгач. Джерело: kirillovka.ks.ua

Частина Херсонщини все ще перебуває під російською окупацією.

За даними Генштабу, війська РФ з’єднали острів Джарилгач з окупованою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне, засипавши переправу до острова піском.

 “Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб. Зокрема, окупанти облаштували на острові військовий полігон“, – йдеться у повідомленні.

Вся територія острова разом з частиною прилеглої акваторії моря входить у національний природний парк “Джарилгацький”.

Доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту зоології імені Шмальгаузена НАН України Павло Гольдін назвав таку поведінку окупантів злочином проти природи.

Що таке Джарилгач – українцю пояснювати не треба. Найбільший незаселений острів Європи. Але окрім того, води навколо острова – це акваторія, що є важливою для морських ссавців. Там живуть унікальні прибережні групи дельфінів – білобочок і афалін, там найвища щільність морських свиней в усьому районі моря. А закриття протоки, серед іншого, створює ризик замулення і деградації екосистеми всієї Джарилгацької затоки. Іншими словами, перед нами ще один злочин проти природи” – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Раніше ZMINA писала, як росіяни також знищують Кінбурнський півострів. За рік повномасштабної війни там зафіксували 131 пожежу, яка виникла через бойові дії та вразила понад 5 тисяч гектарів території парку. 

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter