Росіяни записують відео, як відпускають цивільних заручників, але бранці не повертаються додому – Координаційний штаб

Дата: 09 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Цивільні полонені, відео про нібито звільнення яких поширювали росіяни, не поверталися на підконтрольну українській владі територію і пізніше могли знову опинятися в російських в’язницях.

Про це керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів в інтерв’ю online.ua.

Ми були свідками, коли росіяни нібито на камеру відпускали тих цивільних, яких вони ув’язнили. І на камеру казали, ось тут КПП на межі з окупованою територією. І от ми на камеру вас відпускаємо, ідіть на всі чотири сторони. І ці люди нібито кудись йшли, і потім ці люди не приходили назад на українську територію“, – зазначив Яценко.

На його думку, для росіян записане відео було своєрідним виправданням та зняттям із себе відповідальності. Адже цивільні заручники, яких вони нібито відпустили, могли знову опинитись у російській в’язниці. Тож у такому разі дуже важливим є публічний розголос.

Також керівник пресслужби Коордштабу розповів про випадки, коли росіяни просто відпускали цивільних заручників без документів та засобів існування. Через це колишнім бранцям було дуже складно виїхати з Росії чи з тимчасово окупованих територій.

Яценко додав, що на початку повномасштабної війни росіяни пропонували обмінювати цивільних на військовослужбовців. Але, за його словами, це лише спонукатиме окупантів викрадати дедалі більше цивільних, яких досі чимало проживає на ТОТ. Так окупанти також намагаються “знеохотити цивільних до допомоги українському війську, до громадської діяльності та інших активностей”.

І тут важливий якраз міжнародний тискНам вдалося визволити з полону понад 140 цивільних на цей момент. Ми їх не обмінювали на військовослужбовців“, – каже представник КШ.

Яценко визнає, що росіяни свавільно затримали та позбавили волі чимало українців і наразі це є справді величезною проблемою.

Нагадаємо, до України 3 січня повернули 230 українців, військовослужбовців і цивільних, яких вдалося звільнити з російського полону, серед них є ті, хто потрапив у неволю в перші дні повномасштабного вторгнення.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими наголосив, що нинішній обмін найбільший за час повномасштабного вторгнення.

За інформацією штабу, в Україну повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці:

  • 130 представників Збройних сил України, серед них ТрО – 14, ВМС – 14;
  • 55 – Національної гвардії;
  • 38 – Державної прикордонної служби;
  • 1 – Національної поліції.

Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус “пошук особи” (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ять жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, 11 – офіцери.
 
На сьогодні загальна кількість зниклих безвісти осіб в умовах війни оцінюється приблизно у 28 тисяч. Станом на жовтень у Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, є дані приблизно про 15 тис. військових, решта – цивільні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter