Мешканця Запорізької області Святослава Захарченка росіяни викрали через його проукраїнський телеграм-канал. Родина другий рік розшукує чоловіка

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканця села Балки Запорізької області, 33-річного Святослава Захарченка, росіяни забрали з власного будинку в жовтні 2022-го. Чоловіка викрали через адміністрування проукраїнського телеграм-каналу “Все буде Україна”. Його точне місце перебування досі невідоме, тож чоловік вважається безвісти зниклим.

Про це Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля розповіла його сестра Юлія Захарченко.

За її словами, Святослав працював шахтарем на одній з місцевих копалень, але після окупації звільнився. Чоловік здебільшого перебував удома і намагався якомога рідше виходити на вулицю.

Жінка повідомила, що 18 жовтня 2022 року, близько 16:00, окупанти прийшли до оселі Захарченка. Приводом для проведення ними обшуку став проукраїнський телеграм-канал “Все буде Україна”, який вів Святослав. Оглянувши будинок, російські військові забрали чоловіка із собою.

Мій брат був адміністратором телеграм-каналу Все буде Україна, писав новини та засуджував дії окупантів, але участі в мітингах чи акціях не брав. Після його викрадення мама їздила до комендатур Дніпрорудного та Мелітополя. Їй обіцяли відпустити Святослава, але так і не звільнили, – каже вона.

У грудні 2022 року Юлія довідалась, що окупанти нібито утримують її брата в якомусь СІЗО. Сестрі так і не вдалося дізнатися про його точне місце перебування. Наразі він вважається безвісти зниклим.

Ми не знаємо, де він, чи живий. Те, що Святослав перебуває в ув’язненні, – це наші припущення. Начебто бачили його в Росії, в Ростові. Про це мені в листуванні повідомив один чоловік сказав, що мого брата там бачив інший ув’язнений, якого вже випустили, – розповідає сестра.

Нагадаємо, колишнього поліціянта та мешканця селища Михайлівка Запорізької області Олексія Кириченка росіяни викрали з власного будинку 23 серпня 2023 року. Наразі його незаконно утримують у вʼязниці в селищі Приазовське Запорізької області. Деякий час він перебував у Сімферопольському СІЗО №2, але потім його знову перевезли до окупованої частини Запоріжжя. Разом з чотирма іншими односельцями Олексія звинувачують у нібито вбивстві самопроголошеного голови окупаційної адміністрації Івана Сушка.

Раніше учасника АТО Юрія Пономарьова еленерівці викрали 28 травня 2022 року із села Гончарівка Луганської області, де він тимчасово проживав. Спочатку чоловіка утримували в Луганському СІЗО, а потім перевезли до виправної колонії №3 в місті Димитровград Ульяновської області. Перед етапуванням до Росії Юрія засудили до п’яти з половиною років ув’язнення за статтею 205 кримінального кодексу РФ про тероризм.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@zmina.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter