Росіяни відправили кримського журналіста Вілена Темер’янова на примусову психіатричну експертизу

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Громадський журналіст Вілен Темер’янов, заарештований у справі “Хізб ут-Тахрір”, перебуває в психіатричній лікарні в Сімферополі. Там політв’язень проходить примусову судову експертизу.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Марлена Халікова.  

Вілен Темер’янов

За словами захисника, Вілен Темер’янов перебуває в лікарні вже понад 20 днів за рішенням “суду” і, можливо, незабаром повернеться до слідчого ізолятора.

Нагадаємо, 11 серпня співробітники ФСБ обшукали будинок кореспондента “Кримської солідарності” та “Грані.ру” Темер’янова в селищі Вільне Джанкойського району в Криму. Йога затримали за звинуваченням в участі в легальній в Україні релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”. Того ж дня окупаційна влада заарештувала ще п’ятьох кримськотатарських активістів під час рейдів.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, використовуючи своє кримінальне антитерористичне законодавство з порушенням IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Крім того, РФ послідовно ігнорує, зокрема, резолюції Генеральної Асамблеї ООН “A/RES/68/262” від 27 квітня 2014 року, “A/RES/71/205” від 19 грудня 2016 року, “A/RES/73/194 від 17 грудня 2018 року, резолюції Європейського парламенту 2016/2556 (RSP) від 04 лютого 2016 року, RC/ 1136042 від 4 жовтня 2017 року, резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи 2133 (RSP) від 4 лютого 2016 року. 
 
Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею 2014 року Криму. Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, внісши організацію до списку об’єднань, названих “терористичними”.
 
Регіональний центр прав людини називає переслідування громадян України в межах кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” воєнним злочином за ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 
 
Як відомо, релігійна організація діє в Україні легально. За  словами голови інформаційного офісу “Хізб ут-Тахрір” в Україні Фазила Амзаєва, 20-річна присутність в Україні організації свідчить про відсутність терористичної загрози з її боку. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter