Росіяни в окупованих Криму, Херсонщині та Запоріжжі агітують, щоб діти отримували військову спеціальність

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Російські адміністрації на тимчасово окупованих територіях України посилюють “заходи з підняття рівня патріотизму” в школах, агітуючи дітей вступати до Добровільного товариства сприяння армії, авіації й флоту Росії.  

Про це повідомили в Центрі національного спротиву. 

Члени Добровільного товариства сприяння армії, авіації й флоту в Росії. Фото: valday.com

У Криму росіяни займаються мілітаризацією дітей із 2014-го, а на новокупованих територіях намагаються побудувати саме “кримську” модель цього процесу, кажуть правозахисники. 

Раніше до мілітаризації була залучена “Юнармія” – це дитячо-юнацька мілітарна організація при міністерстві оборони РФ, членами якої можуть ставати діти від восьми років. Її створили у 2016 році, і відтоді українські правозахисники били на сполох. “Юнармійців” навчають серед іншого подавати вертолітні сигнали, виживати в лісі та складати автомат.

Тепер, судячи з повідомлення Центру національного спротиву, до мілітаризації доєдналося Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту (ДОСААФ) – це масова оборонно-патріотична громадська організація, яку створили ще в СРСР у 1951 році.

У Росії вона діє з 1991-го, а у 2009-му її перейменували, зробивши назву більш схожою на радянську – з РОСТО на ДОСААФ.

“Гауляйтер АР Крим Сергій Аксьонов зустрівся з регіональним керівником ДОСААФ Андрієм Поповим щодо участі мілітаризованого об’єднання у вихованні дітей… йдеться не лише про школи Криму, а й про школи в захоплених районах Запорізької та Херсонської областей”, – розповідають у центрі. 

Зустріч Аксьонова та Попова. Фото: телеграм-канал Сергія Аксьонова 

Діти, які стають членами ДОСААФ, отримують військову спеціальність, а тому мають пріоритет у призові з настанням призовного віку.

“Фактично це підготовка до призову з посиленим пропагандистським накачуванням дитини”, – пояснюють у Центрі національного спротиву. 

Про поїздки на окуповані території України агітаторів, які переконують дітей вступати до осередків всеросійських рухів дітей та молоді, розповідають і в Центрі протидії дезінформації при РНБО. 

Залучення дітей до списків підконтрольних державі-окупанту формувань або організацій, а також пропаганда на окупованих територіях служби в армії держави-окупанта є порушенням міжнародного права. 

Нагадаємо, що на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини російські адміністрації почали складати списки хлопців, яким має виповнитися 17–18 років. 

Українські розвідники не вперше кажуть, що російське керівництво планує відправляти на війну підлітків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter