На новоокупованих територіях росіяни намагаються побудувати “кримську” модель мілітаризації дітей – правозахисниця

Дата: 11 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих частинах Запорізької та Херсонської областей загарбники у синергії з державними органами Росії впроваджують “кримську” модель мілітаризації дітей.

Про це під час панельної дискусії в “Укрінформі” заявила голова Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова, інформує кореспондент видання ZMINA.

Відкриття четвертого “козачого” класу на базі навчально-виховного комплексу “Росток” в Алчевську Луганської області

“На окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей загарбники, як під кальку, будують кримську модель мілітаризації. Ми бачимо те ж саме, що було в Криму: знищення підручників, заборону викладання історії України та української мови, появу мілітарних кадетських класів. Так, 12 жовтня в Запорізькій області відкрили перший загін “юнармії”, — зауважила Потапова.

За її словами, загарбники для мілітаризації дітей не лише відновили радянську гру у війну “Зірниця”, а й впровадили для дітей від семи до дев’яти років гру “Зірничка”. Також з’явилась програма “Земський вчитель”, коли “неправильних” учителів замінюють на “правильних”, тобто з Російської Федерації.

“РФ на окупованих територіях намагається стерти українську ідентичність молоді та замінити її на російську, використовуючи для цього мілітаризацію”, – наголосила Потапова. При цьому вона звернула увагу, що росіяни заборонили викладання історії України та майже заборонено викладання української мови. 

За словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія з 2014 року готувала людей як на своїй території, так і в тимчасово окупованому українському Криму до великої війни. Цю підготовку країна-окупант здійснювала через політичні переслідування, згортання свободи слова та через мілітаризацію дітей

За її словами, українські діти в Криму усі роки тимчасової окупації зіштовхувалися з мілітаризацією як у школі, так і поза школою на різних світських та релігійних заходах.  

Як відомо, 2021 року у Криму навчалися 220 тисяч учнів, а цьогоріч – 230 тисяч. Загальна кількість школярів збільшилася за рахунок переміщених з новоокупованих територій дітей, пояснюють правозахисники. 

2015 року після початку тимчасової окупації Криму та територій Донецької, Луганської області з’явилася мілітаристська молодіжна організація “юнармія”, яка підпорядковується міністерству оборони, а не міністерству освіти.

Головний редактор онлайн-видання “Реальна газета” Андрій Діхтяренко розповів, що Росія на окупованій Луганщині створює козацькі корпуси для дітей, в яких станом на 2022 рік навчаються 1 200 дітей. Окупанти збираються відкрити мілітарні класи, зокрема у Лисичанську, Сєверодонецьку та Сватовому.  

Раніше правозахисниця та дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова назвала жахливою ситуацію, коли росіяни надають школам в Криму імена вбитих кримчан, яких незаконно Росія мобілізувала у свою армію. 

За її словами, Росія досягла своїх цілей, вкладаючи мільярди рублів на мобілізацію дітей, оскільки частина українських дітей після пропаганди в “юнармії” воюють та вмирають у війні проти України. Кримська правозахисна група фіксує такі кейси. 

Правозахисниця переконана, що РФ мобілізує українців на окупованих територіях у першу чергу, щоб якомога менше мобілізувати росіян. 

Вона закликала батьків в Криму не віддавати дітей у мілітаристські гуртки на півострові, щоб “уберегти від руйнівної пропаганди”.  

Також експерти обговорили питання геноциду, його визначення та історичні паралелі.

“Однією зі складових геноциду є переміщення з однієї етнічної групи в іншу. Ми розуміємо, що це не буде відбуватись так, як це було у 20 столітті. Бо примусове переміщення може відбуватися і через цифрові технології, через освіту, через «козачі» класи, мілітаризацію, через дуже багато інструментів. І коли ми бачимо, що за вісім років росіянам вдалося виховати наших українських дітей в тих, які зараз кажуть, що їхня Батьківщина – це РФ і вони готові вмирати за неї, то це і є ознакою геноциду, це і є ознакою переміщення”, – сказала Валентина Потапова.

Раніше повідомлялося, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає проявом геноциду формування загарбниками на тимчасово захоплених територіях України регіональних відділень “юнармії”.

Правозахисна організація “Альменда” регулярно оприлюднює звіти “Універсальний солдат” про те, як Росія через формальну та неформальну освіту мілітаризує дітей та знищує їхню українську ідентичність на окупованих територіях Запорізької, Херсонської областей та в Криму.

Нагадаємо, ст. 438 Кримінального кодексу України не дозволяє застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, та інші порушення законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Стаття 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє державі-окупанту тиск і примус мешканців окупованої території до служби у своїх збройних силах, а також пропаганду на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта.

Прокуратура АРК та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

Детальніше про мілітаризацію кримських дітей ви можете дізнатись у статті Миколи Мирного “Армія майбутнього”: як Росія мілітаризує українське дитинство в Криму”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter