Росіяни утримують полонених українських військових у колоніях загального режиму всупереч міжнародній конвенції

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росіяни утримують військовополонених Збройних сил України у колоніях загального режиму №1 у Звєрєво та №12 у Кам’янську-Шахтинському Ростовської області — для цього обидві пенітенціарні установи розселили.

Про це повідомив журналіст Роман Цимбалюк на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото з відкритих джерел

За інформацією Цимбалюка, півтора місяця тому з цих установ ув’язнених перевезли до колонії №10 Ростова-на-Дону, де тепер вони “сплять у три зміни”.

Охороняють захоплених на полі бою українських солдатів співробітники ФСВП (Федеральна служба виконання покарань. — Ред.) — тобто російські тюремники, написав журналіст. Водночас наглядом займається частина ув’язнених, яких залишили на підсобних роботах.

“Офіційного перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених, як цього вимагає міжнародна конвенція, не було”, — розповів Цимбалюк.

Про те, що в Росії на базі установ ФСВП створюють “концтабори для військовополонених”, написав засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін. За його словами, переобладнання в’язниць у РФ здійснюється “за рахунок ущільнення російських ув’язнених та переліміту, поміщення ув’язнених у свідомо нелюдські умови без надання індивідуального спального місця”.

Він уточнив, що правозахисники публікуватимуть в міру надходження дані про створення таких таборів, які російські спецслужби незаконно організують, грубо порушуючи права людини.

Українські правозахисники неодноразово фіксували порушення представниками РФ статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що спецслужбовці встановили особу російського окупанта, який знущався з полонених українських військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter