Полонених українок змушують роздягатися на огляди, голять голови, відомі факти зґвалтування – Верещук

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Із близько 1700 солдатів і цивільних осіб, які нині утримуються Росією і проросійськими сепаратистами, 500 осіб – жінки.

Про це віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла в інтерв’ю Reuters.

Фото: Мінреінтеграції

Верещук зазначила, що найбільше її турбують полонені жінки й поводження з ними.

“Я знаю факти зґвалтування, бачила побиті хребти… Вони хочуть, щоб ми були налякані. Вони хочуть, щоб ми плакали й були жертвами. Але ми ними не є”, ― сказала віцепрем’єр-міністерка.

Полонених жінок примушують стояти, не дають сісти. Голять голови, змушують щодня роздягатися на огляди. Принижують людську гідність.

Факти знущання з українських військовополонених жінок підтвердила в інтерв’ю LB.ua й Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Людину роздягають, потім заставляють її присідати, щоб вона, особливо жінка, часом щось десь не сховала. Це – приниження нелюдське. І це вони робили з нашими жінками. Хотіли використати їх у якихось пропагандистських фільмах, щоб вони переходили на російську мову, щоб робили те, чого ніколи не зроблять”, – зазначила Денісова.

За її словами, тільки завдяки перемовинам безпосередньо найвищого керівництва частину жінок вдалося повернути назад.

Нагадаємо, 9 квітня між Росією та Україною відбувся обмін полоненими. До України повернулися 26 громадян, з яких 12 – військові та 14 – цивільні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter