Росіяни у вересні вкрали мешканця Херсонщини та відвезли до Москви, щоб “судити”

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час фіксації злочинів російських військових на Херсонщині правоохоронці дізнались про викрадення місцевого мешканця, якого окупанти незаконно перевезли до Росії. 

Про це повідомили у поліції Херсонщини. 

Російські військові на Херсонщині у травні. Фото: AFP

Про факт викрадення розповіла родичка 41-річного чоловіка. Поліцейські кажуть, що до злочину причетні російські ефесбівці. 

Ті прийшли до гаражного кооперативу, де був потерпілий, та забрали його. Спочатку затриманого катували в одному з облаштованих росіянами для цього місць, а потім незаконно вивезли до Москви нібито для суду.

Що саме закидають окупанти викраденому, у поліції не зазначили. 

Правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку” з кінця жовтня повідомляють, що росіяни в невідомому напрямку вивозять як цивільних заручників, так і військовополонених з Херсонщини. Згодом уже російські правозахисники, які викривають катування в пенітенціарній системі РФ, отримали інформацію про незаконне переміщення до декількох регіонів їхньої країни в’язнів, зокрема з Херсона.

В одному випадку йшлося про понад дві сотні, а в іншому – про понад дві тисячі людей. 

Після втечі росіян з Херсона у тамтешньому СІЗО також знайшли 59 справ щодо тих, кого вони полонили під час окупації. Всіх затриманих вивезли у невідомому напрямку.

Нагадаємо, що тих українських в’язнів, які опинились у Росії, катують, а винятків російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих.  

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу: ka@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника, отримана інформація буде використана, зокрема, для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, як-от Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter