Росіяни стріляли у бік Запорізької АЕС

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові 5 серпня обстріляли територію Запорізької атомної електростанції. 

Про це повідомили у “Енергоатомі”. 

Територія ЗАЕС. Фото: Barney Davis/АР

Обстріл відбувся о 14:30. Росіяни поцілили у промисловий майданчик ЗАЕС. 

“Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС. Попри провокації рашистів ЗАЕС продовжує працювати й видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють”, – розповіли про наслідки атаки в “Енергоатомі”. 

Викидів та скидів радіоактивних речовин внаслідок обстрілу не зафіксували, однак від мережі відімкнули один із робочих енергоблоків. 

“Загарбники продовжують влаштовувати терор та наражати на небезпеку увесь цивілізований світ. Необхідно якомога швидше вжити всіх заходів для того, щоб повернути контроль над ядерним об’єктом Україні”, – вкотре наголошують у “Енергоатомі”. 

Територію Запорізької АЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі, російські військові захопили на початку березня. Тоді ж президент Володимир Зеленський звернувся до світу з промовою, у якій наголосив, що жодна держава ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки, та звинуватив Росію в ядерному терорі. 

Фото: АР

Нині безпосередньо на майданчику ЗАЕС загарбники тримають важку техніку та боєприпаси, фактично перетворивши станцію на військову базу, а також тероризують персонал і населення міста-супутника Енергодара.

На ЗАЕС вже неодноразово приїжджали російські пропагандисти, щоб знімати сюжети про нібито спокійний і безпечний робочий процес, однак давати коментарі їм працівники відмовлялись. 

Наприкінці квітня над територією ЗАЕС пролетіли дві російські крилаті ракети. Після цього Україна вчергове закликала МАГАТЕ встановити демілітаризовані зони навколо українських АЕС.

Нагадаємо, що у Міжнародному агентстві з атомної енергетики вважають – окупована росіянами ЗАЕС “вийшла з-під контролю”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter