В Одесі спростовують російський фейк про перетворення шкіл та лікарень міста на опорні пункти ЗСУ

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Одеська військова адміністрація не видавала наказу про перетворення навчальних закладів та лікарень міста на опорні пункти ЗСУ з вогневими точками, який активно ширять у мережі з подачі Росії. 

Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко

Приклад публікації на сайті, що поширює неправдиві новини

Фейковий наказ №101 від 16.03.22 почали поширювати 22 березня в телеграм-каналах та на сайтах, що публікують неправдиві новини. Автори цих публікації переконують читачів, що організацію опорних пунктів українських військових у школах та лікарнях проводять нібито “для забезпечення потреб держави”, й особливо наголошують, що влада міста нібито вирішила прикриватися цивільними як живим щитом. 

Марченко, коментуючи ситуацію, зазначив, що жодного подібного наказу влада Одеси не видавала, та нагадав, що всі розпорядження міської влади публікують на офіційному сайті.

“Жодного подібного розпорядження я не видавав і не підписував! Усі офіційні розпорядження ми публікуємо на нашому офіційному сайті та оперативно повідомляємо про них на офіційній сторінці у фейсбуці”, – наголошує він. 

Голова Одеської ОВА говорить, що публікація подібних фейків є частиною інформаційно-психологічних операцій Росії:

“Подібні спроби створення фейкових новин мають на меті сіяти паніку та зламати спротив українців російським агресорам і окупантам. Прохання користуватися лише перевіреними джерелами інформації та не вірити фейковим новинам ворожих російських ЗМІ”.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну інформація про фейки, що поширює Росія, надходить чи не щодня. Так, росіяни вже знімали відео з нібито роздаванням харчів українцям на Херсонщині та Харківщині, готували фейкове відео, в якому президент Володимир Зеленський мав би повідомити про “капітуляцію України”, від імені українського Міністерства оборони намагались отримати інформацію про переміщення військових від громадян. 

Розповідали також про вигадані єврейські погроми в Житомирі й таємні біолабораторії США в Україні: у них нібито проводили експерименти із сибірською виразкою та іншими хворобами, які потім мали б поширювати за допомогою птахів, щоб знищувати жителів Росії. 

Нещодавно хакери змогли заламати рядок новин, що біжить, в ефірі телеканалу “Україна 24” та оприлюднили фейкове повідомлення нібито від президента Зеленського про “капітуляцію”. 

Щоб убезпечити себе від впливу російської пропаганди та фейків, ви можете користуватися фактчек-ботом “Перевірка”, який допомагає розпізнавати брехню. Для перевірки треба переслати боту новину, яка викликала у вас запитання.

Українські правоохоронці вже зверталися до українців з проханням критично ставитися до інформації, яку вони читають, й особливо з посиланням на анонімні джерела.

Раніше ZMINA також публікувала спеціальну інструкцію про те, що робити, якщо окупанти відключили українське телебачення у вашому регіоні

Фотографія обкладинки: Alexandros Avramidis

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter