Росія планує випустити діпфейк про капітуляцію Зеленського

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Росія готує для українців діпфейк — відео, де президент Володимир Зеленський нібито оголосить про капітуляцію України.

Про це повідомляє українська розвідка, Держспецзв’язку, Focus.ua.

Президент Володимир Зеленський

“Уявіть, що бачите в телевізорі Володимира Зеленського, який робить заяву про капітуляцію. Ви бачите його, ви чуєте його, а отже — це правда. Але це неправда. Це технологія діпфейк”, — ідеться в дописі.

Такі відео створюють через алгоритми машинного навчання, їх майже неможливо відрізнити від реальних.

“Знайте – це фейк! Його мета – дезорієнтувати, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити наші війська до здачі. Будьте впевнені – Україна не капітулюватиме!” — зазначили в пресцентрі.

Реліз відбудеться тоді, коли, на думку окупаційної влади, Україна буде виснаженою й готовою здати держінтереси. Утім, цього не станеться ніколи, запевняє Головне управління розвідки. 

Focus.ua зазначає, що Росія вже почала кампанію з дезінформації. Станом на 3 березня сил Росії вистачило лише на те, щоб зламати низку сторінок органів місцевої влади. І розмістити там текст від, нібито, імені Зеленського про підписання мирного договору з окупантами. У тексті багато помилок. Гарний діпфейк зробити на порядок складніше.

Видання нагадує, що один із найпопулярніших діпфейків той, де 44-й президент США Барак Обама попереджає про небезпеку цієї технології. “Президент Трамп повне й цілковите лайно, – сказав у відео Обама. – Ви знаєте, я б ніколи не сказав цього”. Замість нього на відео говорив американський режисер Джордан Піл. Ролик створили за допомогою програми Fakeapp і графічного редактора Adobe After Effects. 

Такий діпфейк створений технологією deep face life. На вході потрібен датасет з відео й фото двох людей: жертви діпфейку й того, хто начитає текст. Датасет знадобиться з варіативними зображеннями: під різними кутами повороту, з різною мімікою, із закритими й відкритими очима, під різним освітленням тощо. 

Нагадаємо, 24 лютого президент РФ Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Низка українських міст зазнали ракетних та бомбових ударів, внаслідок чого, зокрема, гинуть цивільні громадяни.

Як відомо, президент Росії Володимир Путін розраховував захопити Україну за три дні. Саме такий запас провізії дали солдатам РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter