Росіяни розмістили свою техніку у менш ніж ста метрах від енергоблоку ЗАЕС

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові на захопленій Запорізькій атомній електростанції розмістили свою техніку всього за 60 метрів від п’ятого енергоблоку АЕС. 

Про це йдеться у щоденному зведенні Міністерства оборони Великобританії. 

Британські військові кажуть, що, ймовірно, російські війська намагалися приховати транспортні засоби, припаркувавши їх під підвісними трубами та арками. 

“Ймовірно, Росія готова використовувати будь-яку українську військову активність поблизу ЗАЕС у пропагандистських цілях. Хоча Росія продовжує військову окупацію ЗАЕС, основними ризиками для роботи реактора, ймовірно, залишаться збої в роботі систем охолодження реакторів, пошкодження резервного джерела живлення або помилки працівників, які працюють під тиском”, – наголошують вони. 

Напередодні росіяни затримали на ЗАЕС двох співробітників, яких звинуватили у передаванні ЗСУ даних про пересування колон російської техніки. З моменту окупації станції загарбники загалом затримали 26 “порушників” пропускного режиму. Чимало працівників за цей час вбили.

Через дії росіян на ЗАЕС, Україна звинувачує РФ у ядерному тероризмі, який до повномасштабного вторгнення в Україну вважали гіпотетичним видом тероризму.

Водночас Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш заявив, що секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію Міжнародного агентства з атомної енергії на запрошення України на Запорізьку АЕС. 

“Я і далі серйозно занепокоєний ситуацією на Запорізькій атомній електростанції та навколо неї. Будь-яка подальша ескалація може призвести до самознищення”, – написав він у твіттері 25 серпня.

Нагадаємо, що нещодавно Рада Безпеки ООН за ініціативи РФ провела засідання щодо ситуації на окупованій Запорізькій атомній електростанції. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час свого виступу наголосив, що лише виведення Росією своїх сил з території Запорізької АЕС і повернення її під контроль України усуне ядерні загрози.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter