“Лише виведення Росією своїх сил із ЗАЕС усуне ядерні загрози”: про що говорили на Радбезі ООН

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У ніч на 24 серпня Рада Безпеки ООН за ініціативи РФ провела засідання щодо ситуації на окупованій Запорізькій атомній електростанції. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця наголосив, що лише виведення Росією своїх сил з території Запорізької АЕС і повернення її під контроль України усуне ядерні загрози.

Текст заяви оприлюднили на фейсбук-сторінці Постійного представництва України при ООН.

Фото: Постійне представництво України при ООН

“Нинішня ситуація дає зрозуміти, що все, що в кінцевому підсумку усуне ядерні загрози, пов’язане з незаконною російською присутністю на АЕС. Це виведення російської зброї та військ і повернення станції під законний контроль України”, – сказав Сергій Кислиця.

Він заявив, що Росія не припиняє “гратися” з міжнародною спільнотою і “має нахабство скликати засідання Ради Безпеки ООН для обговорення власних провокацій, власного терору на Запорізькій АЕС”.

За його словами, Україна вітає готовність гендиректора МАГАТЕ скерувати міжнародну місію на ЗАЕС.

“Зважаючи на масштаби поточних викликів та загроз, ми також закликаємо МАГАТЕ розглянути можливість постійної присутності її експертів на ЗАЕС, поки компетентні українські органи не повернуть повний контроль над цим ядерним об’єктом”, – зазначив постійний представник України при ООН.

Кислиця додав, що, щойно Росія виведе свої війська з об’єкта, на якому вони просто не мають права перебувати, загроза ядерної катастрофи зникне. Так само як аналогічна загроза зникла, щойно російські війська вийшли з Чорнобильської АЕС та Зони відчуження. І тоді цієї загрози більше не існуватиме, як її немає на трьох інших українських атомних електростанціях.

Своєю чергою заступник постійного представника США при ООН Річард Міллс заявив, що російські війська після захоплення Запорізької АЕС використовують ядерний об’єкт як плацдарм для ведення війни.

“Тільки керівництво РФ може пояснити, чому їхні війська бездумно атакували та захопили контроль над станцією, поставивши нас на межу ядерної катастрофи”, – сказав він.

Міллс нагадав про заклик російського посла у Відні, який просив “жодної пощади українському народу”.

Також він наголосив на тому, що Росія має негайно виконати рекомендацію генсека ООН Антоніу Гутерріша та створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС, що дозволить групі експертів МАГАТЕ відвідати об’єкт, провести інспекцію та оцінити стан безпеки.

Водночас російська сторона заперечує те, що військові РФ розміщують важке озброєння на ЗАЕС, а сама станція використовується у військових цілях. Крім того, представник Росії при ООН Олексій Небензя звинуватив ЗСУ в обстрілах території станції. За його словами, це саме українські військові “створюють реальний ризик радіаційної аварії на ЗАЕС із катастрофічними наслідками для всього європейського континенту”. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Росія вже намагалася від’єднати Запорізьку АЕС, яка зараз розташована на території, окупованій російськими військами, від українських мереж, щоб перепід’єднати до російської системи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter