Росія вже намагалася від’єднати Запорізьку АЕС від українських мереж – Зеленський

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія вже намагалася від’єднати Запорізьку АЕС, яка зараз розташована на території, окупованій російськими військами, від українських мереж, щоб перепід’єднати до російської системи.

Про це він заявив на пресконференції в межах проведення другого саміту Кримської платформи, відповідаючи на запитання “ВВС News Україна“.

Запорізька АЕС

“Це небезпека для всього світу”, – підкреслив Зеленський.

За його словами, поки що від’єднання вдалось уникнути.

Він додав, що зараз тривають перемовини з МАГАТЕ про те, щоб відправити на ЗАЕС комісію організації, але важливо, щоб це було за українським законодавством і через територію, яка контролюється Україною, а не Росією.

Україна готова надати МАГАТЕ безпечний коридор для проїзду на ЗАЕС, сказав президент.

Росіяни ж мають звідти піти, підсумував він. Утім, Російська Федерація двічі відмовлялася демілітаризувати Запорізьку АЕС.

Тим часом міністри закордонних справ Франції та Росії Катрін Колонна і Сергій Лавров у вівторок провели телефонну розмову, присвячену насамперед на захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції. 

Кількома днями раніше президент РФ Володимир Путін у розмові з французьким візаві Емманюелем Макроном погодився на скерування місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter