Окупанти затримали двох працівників ЗАЕС. Омбудсман каже, що таким чином росіяни фактично зізналися у ядерному тероризмі

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Росгвардійці затримали двох працівників Запорізької атомної станції, за підозрою у співпраці зі Збройними силами України.

Про це повідомили у пресслужбі Росгвардії.

ЗАЕС наразі контролюють російські військові. Джерело: defence-ua.com

Також там повідомили про затримання “порушника”, який інформував ЗСУ про пересування колон російської техніки.

Росіяни стверджують, що з моменту окупації ЗАЕС 4 березня затримали на станції 26 “порушників” пропускного режиму.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що дії Росгвардії — це фактичне визнання ядерного тероризму з боку Росії.

Про це повідомляє Офіс омбудсмана України.

“Затриманих звинувачують у тому, що вони передають інформацію про пересування та розташування російської військової техніки по території ЗАЕС. І це не жарт. Російське військове і політичне керівництво не соромиться казати світу про те, що вони здійснюють ядерний тероризм і розміщують військову техніку на території працюючої атомної станції”, – пояснив Лубінець.

Він зазначив, що працівники нічого не порушили й не могли порушити такими діями, оскільки ЗАЕС – українська станція, і вони вільні спілкуватися з усіма, хто може допомогти у збереженні її цілісності.

Лубінець нагадав, що росіяни постійно тиснуть на атомників, катують їх та обстрілюють. Уже відомо про загибель кількох працівників ЗАЕС: аквалангіста АЕС Андрія Гончарука, майстра цеху Марка Максима і слюсаря цеху теплової автоматики Владислава Мітіна.

Омбудсман укотре закликав світову спільноту посприяти направленню безпекової місії МАГАТЕ на станцію і домогтися повного виводу військ РФ.

Раніше в ядерному тероризмі, який до повномасштабного вторгнення Росії в Україну вважали гіпотетичним видом тероризму, звинувачував російське керівництво президент Володимир Зеленський. Після захоплення ЗАЕС він звернувся до світу з промовою, в якій сказав: “Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не погроза – тепер це реальність”.

Нагадаємо, що територія Запорізької АЕС зазнає обстрілів. Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter