Росіяни знищили Херсонес Таврійський в Севастополі, який є пам’яткою світового значення – науковиця

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Російські окупанти знищили автентичну пам’ятку світового значення в Криму – Херсонес Таврійський. На місці розкопок спорудили новий відкритий театр, а деякі археологічні знахідки вивезли до російських музеїв.

Про це розповіла старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко на третьому Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи, повідомляє кореспондент ZMINA.
 

Херсонес Таврійський – назва античного міста, заснованого давньогрецькими колоністами понад дві з половиною тисячі років тому, у VI столітті до нашої ери на південному заході Кримського півострова.

Херсонес був локальним центром еллінської цивілізації, яка постала в Північному Причорномор’ї, і займав важливі торговельні позиції на Чорному морі. У період Візантійської імперії місто лишалося важливим адміністративним і торговим центром, до того ж ставши й центром християнства на півдні Криму.
 
За словами дослідниці, через свою некомпетентність росіяни підмінюють оригінальні пам’ятки новобудовами, руйнуючи їх автентичність або переміщують деякі об’єкти, заявляючи, що зробили “краще, ніж самі греки”.
 

 
23 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету світової спадщини ЮНЕСКО Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були внесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
 

У 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що знаходились на поверхні: башти, стіни й колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду.

Російські археологи, не розібравшись в геологічній ситуації прилеглої території до Херсонеса Таврійського, зняли ґрунт звичайними екскаваторами й розкопали давнє джерело, яке затопило залишки некрополя.
 
Наразі навколо Херсонеса зводиться комплекс будівель, покликаний перетворити його з античного міста на місце “російської історії”, звідки поширилося християнство.
 
До того ж російські окупанти вже понад рік вивозять цінні знахідки з національного заповідника “Херсонес Таврійський”. Серед них фрески, посуд, предмети побуту та ікони.
 

Про першу крадіжку золотих артефактів візантійського періоду інформація з’явилася ще 20 травня 2023 року. Їх перевезли до Великого Новгорода (Російська Федерація) нібито для спільної виставки федеральних музеїв під назвою “Золото Візантії”, присвяченої 570-річчю падіння імперії. Наразі визначення точної кількості вкраденого Росією з окупованих територій є складним і тривалим процесом.

За даними Кримського інституту стратегічних досліджень, на сьогодні лише в Криму до державних реєстрів Росії включено понад 150 000 об’єктів культурних цінностей. Це означає, що Росія стверджує, що ці об’єкти нібито належать їй, незаконно привласнюючи пам’ятки та культурні цінності.
 
Експерти закликають українську владу впроваджувати санкційну політику проти посадовців міністерства культури РФ, директорів російських музеїв, археологів, які працюють в тимчасово окупованому Криму. Вони переконані, що їхні наукові статті не повинні бути опубліковані, а всі закордонні експедиції Росії мають бути закриті.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter