Росіяни під час вторгнення завдали орієнтовних збитків надрам України на 10 трильйонів гривень

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За попередніми оцінками уряду, сума збитків унаслідок повномасштабного російського вторгнення, завданих надрам України, становить близько 10 трильйонів гривень.

Про це розповів начальник відділу екологічного контролю Управління екологічного контролю та методології Міндовкілля Олександр Ставнійчук у Медіацентрі Україна. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Sergei Bobylev

Для оцінювання збитків торік уряд оновив методику, що тепер охоплює показники щодо втрат лісового фонду, надр та акваторії, збитки, завдані природно-заповідному фонду, водним ресурсам, а також водогосподарській інфраструктурі.

“За чотирма напрямками вже підраховуються збитки. Це – земля, ґрунти, атмосферне повітря, водні ресурси. Держекоінспекція працює в цьому напрямку, і вже нараховано майже 2 трлн гривень збитків. І це тільки початок, бо ще дуже багато роботи. Ще треба підрахувати збитки, що стосуються лісів, природно-заповідного фонду”, – каже Ставнійчук. 

Посадовець каже, що в кожній справі в Міндовкілля є фото та відеодокази. Втім, він зазначив, що до процесу слід залучати громадськість, щоб зробити обрахунки та доказову базу детальнішими.

Нагадаємо, що лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія.  

Українські посадовці вважають, що поширення знань про довкілля допоможе людству стримувати війни в майбутньому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter