Росіяни перевели усі енергоблоки окупованої Запорізької АЕС у стан “холодного зупину”

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Вперше з кінця 2022 року на тимчасово захопленій Запорізькій АЕС окупанти перевели усі шість енергоблоків у стан “холодного зупину”.

Про це повідомила пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Фото: Українська енергетика

“Рішення про холодний зупин всіх шести енергоблоків саме по собі є позитивним, оскільки розхолодження реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але це не вирішує фундаментальної проблеми недавнього різкого погіршення ситуації на АЕС. Безперечно, ядерна безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною”, — зауважив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Як зазначається, 12 квітня, після закінчення опалювального сезону в окупованому Енергодарі, російська адміністрація Запорізької АЕС розпочала переведення енергоблоку №4 зі стану “гарячого зупину” в “холодний”.  

Якщо реактор перебуває у “гарячому зупині”, то із зовнішнього контуру відбирається перегріта вода температурою близько 280°C. Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання ЗАЕС та міста Енергодара впродовж усього року.

Під час “холодного зупину” ядерний реактор не генерує електроенергію. Він може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під’єднання до енергоживлення.

Ще у 2023 році Державна інспекція з ядерного регулювання України (ДІЯР) видавала розпорядження про переведення усіх шести енергоблоків ЗАЕС у режим “холодного зупину”.

Тимчасово захоплена ЗАЕС припинила виробництво електроенергії для мережі у вересні 2022 року, і з жовтня 2022 року залишався один із шести енергоблоків у гарячому стані для забезпечення централізованого опалення, а також технологічної пари для обробки рідких відходів на майданчику.

Як рекомендували в МАГАТЕ, з початку 2024 року на ЗАЕС запустили в роботу чотири дизельні парогенератори, і енергоблок №4 продовжував залишатися у “гарячому” стані. П’ять інших реакторів перебували в режимі “холодного зупину”.

“Агентство продовжуватиме уважно стежити за станом роботи Запорізької АЕС і забезпечуватиме технічно життєздатні альтернативи в контексті швидких змін і викликів”, заявив Гроссі.

Повідомляється, що 13 квітня група експертів МАГАТЕ, що перебувала на ЗАЕС, почула шістнадцять вихідних ударів з артилерії деякі лунали з близької відстані.

Нагадаємо, 8 квітня експерти Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували черговий удар безпілотника по території Запорізької атомної електростанції, однак цього разу удар безпілотника не становив загрози для ядерного обʼєкта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter