У МАГАТЕ зафіксували черговий обстріл території ЗАЕС

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували черговий удар безпілотника по території Запорізької атомної електростанції, однак цього разу удар безпілотника не становив загрози для ядерного обʼєкта.

Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ в соцмережі Х.

Фото: Енергоатом

“МАГАТЕ отримало інформацію від ЗАЕС про сьогоднішню атаку безпілотника на навчальний центр ЗАЕС, що розташований поруч з майданчиком. Повідомлення про вибух узгоджуються зі спостереженнями групи МАГАТЕ”, – йдеться в дописі.

Цього разу обстріл не становив загрози для ядерного об’єкта, але це вчергове підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію на ЗАЕС.

Сьогодні МАГАТЕ проведе засідання через удари дронів по Запорізькій АЕС. За даними джерел видання “Reuters”, засідання пройде з ініціативи Росії.

Правила ради директорів свідчать, що будь-яка країна, яка бере участь у ньому, включно з Росією, може скликати зустріч.

Як пише Reuters, Росія, найімовірніше, знову звинуватить Україну в нещодавніх ударах безпілотників по ЗАЕС, але навряд чи вона отримає широку підтримку з боку ради директорів, яка минулого місяця ухвалила резолюцію, закликавши РФ залишити АЕС.

Нагадаємо, що попереднього разу Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляло про вибух безпілотника на території окупованої Запорізької АЕС 7 квітня. 

Російські військові окупували найбільшу в Європі та третю у світі атомну електростанцію понад два роки тому. За цей час вони перетворили ЗАЕС та місто Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Попри це світ не вводить масштабних санкцій щодо “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в РФ, але фактично допомагає окупувати ЗАЕС. ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter