Росіяни передали під “попередню опіку” понад тисячу депортованих з України дітей

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російська влада передала під “попередню опіку” 1184 дітей, яких загарбники депортували з окупованих територій України. Це втричі більше, ніж ті заявляли публічно.

Про це повідомляє російське видання “Важные истории”.

Фото: АрміяInform

Так, наприкінці 2022 року уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова заявила, що в російські сім’ї влаштували вже 380 дітей, вивезених з України. Однак те саме число вона називала і навесні, і влітку 2023 року.

За даними видання “Важные истории”, переданих у сім’ї дітей може бути щонайменше втричі більше, ніж стверджує омбудсманка.

Згідно зі звітом про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік, під попередню опіку передали 1184 дитини, які прибули “без законних представників з територій Донбасу та України”.

З цього формулювання незрозуміло, який статус у цих дітей. Зокрема, це можуть бути діти-сироти, які жили в дитячих будинках на окупованих територіях або втратили батьків під час війни. У такому випадку Львова-Бєлова навмисно занижує дані про українських дітей, відданих на виховання в російські сім’ї.

Також до цієї цифри могли потрапити діти, які виїхали в Росію з іншими родичами, а їхні батьки залишилися на окупованих територіях. Крім того, можуть бути враховані вихованці дитячих закладів, яких масово вивезли до Росії. Над такими дітьми зазвичай опіку оформляє директор закладу. 

Не всі з 1184 дітей залишилися в Ростовській області, оскільки у звіті російського Міністерства просвіти йдеться про те, що у 2022 році в цьому регіоні під попередню опіку віддали лише 534 дитини. Це може свідчити про те, що решту дітей вивезли до інших регіонів.

За відкритими джерелами “Важные истории” встановили місцеперебування 290 дітей з України у 23 регіонах Росії.

Найбільше – 47 дітей – перебувають у Новосибірській області. Як мінімум 30 дітей опинилися в сімʼях Московської області, 25 – у Калузькій, 24 – у Нижньогородській. Ще 21 депортована дитина живе у родинах Ямало-Ненецького автономного округу, 20 – у Ленінградській області. У решту регіонів вивезли менше ніж 20 дітей.

Чотири суб’єкти (Пензенська, Ростовська, Костромська та Новгородська області) згадувалися в новинах як регіони, куди вирушили депортовані діти, але їхня загальна кількість невідома.

Ймовірно, усіх цих дітей віддали в російські сім’ї з квітня по жовтень 2022 року, оскільки з листопада новини про масове влаштування депортованих дітей під опіку перестали з’являтися − у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки. 

Раніше уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук наголошувала, що проблема депортації дітей полягає ще й у тому, що Україна не знає, де перебувають ці діти, тому їх дуже важко знайти.

Російська влада ж тим часом робить усе, щоб їх приховати: відразу видає дітям російське громадянство, постійно їх переміщує чи віддає на виховання до російських родин, змінюючи їхні імена.

Крім того, росіяни дуже впливають на свідомість українських дітей. Тож, навіть провівши лише кілька місяців у Росії, діти повертаються з великими психологічними травмами.

Нагадаємо, що за всиновлення українських дітей російські сім’ї отримують суми в проміжку від 28 до 156 тисяч рублів щомісячно. Відомі випадки, коли з крайніх регіонів РФ на тимчасово окуповану територію України приїжджали російські сім’ї та всиновлювали одразу по 10–12 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter