Росіяни обстрілами знеструмили у Харкові установку “Джерело нейтронів”

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові внаслідок обстрілів російськими військовими знеструмлена установка “Джерело нейтронів” у тамтешньому фізико-технічному інституті. 

Про це розповіли у Державній інспекції ядерного врегулювання. 

Будівля Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”. Фото: nas.gov.ua
“Джерело нейтронів” призначена для проведення наукових та прикладних досліджень у галузі ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії, а також для виробництва медичних радіоізотопів.

Після атаки 4 квітня система аварійного енергозабезпечення установки спрацювала в штатному режимі.

“Включені в роботу аварійні дизель-генератори. Радіаційна ситуація на майданчику в межах норми”, – переконують в інспекції. 

Обстрілювати Харківський фізико-технічний інститут росіяни почали одразу після початку повномасштабного вторгнення. ZMINA розповідала про одну з таких атак у березні 2022-го.

Судячи з повідомлення посадовців, 4 квітня росіяни не гатили прямо по інституту, як робили це раніше. 

Нагадаємо, що українські слідчі вже встановили п’ятьох російських військових, причетних до обстрілів “Джерела нейтронів” у 2022–роках.

Атаки вважають невипадковими, бо політичне та військове керівництво РФ добре знали, що обстрілюють. У відкритому доступі, наприклад, є інформація, що установку “Джерело нейтронів”, куди завантажено 37 паливних ядерних елементів, будували коштом США в обмін на вивезення з України всіх запасів високозбагаченого урану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter