Росіяни незаконно етапували з Криму політв’язня Тимура Ялкабова до російської в’язниці – рідні

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Засудженого на 17 років позбавлення волі у справі кримських мусульман Тимура Ялкабова етапували у в’язницю Дмитрограда в Ульяновській області Росії.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Тимур Ялкабов

До цього Ялкабов перебував у СІЗО російського Новочеркаська. Ялкабов повідомив сім’ю, що у в’язниці міста Дмитрограда Ульяновської області РФ він відбуватиме перші 4 роки із 17 років свого кримінального терміну.

“Тимур розповів, що не скаржиться на здоров’я, і астма його поки що не турбує. Попросив за нього не перейматися. У в’язницю він прибув 11 січня”, – розповіла правозахисникам дружина Тимура Алія Ялкабова.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ  ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
 Уранці 17 лютого 2021 року в тимчасово окупованому Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів працівники ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”). Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Наприкінці березня 2022 року Південний окружний суд у Ростові-на-Дону засудив кримськотатарських активістів Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова до тривалих строків позбавлення волі за звинуваченням в “участі та організації терористичної діяльності на території Криму”. Апеляційна інстанція залишила цей вирок без змін. 

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів “справи кримських мусульман” політичними в’язнями.

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму в політично вмотивованих кримінальних справах з початку неспровокованої великої війни.

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter