Росіяни не допустили експертів МАГАТЕ всередину охолоджувальної вежі ЗАЕС – Міненерго

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії не отримали від російської сторони доступу до внутрішніх приміщень градирні, тобто охолоджувальної башти, на Запорізькій атомній електростанції, де виникла пожежа.

Про це в ефірі телемарафону розповів заступник міністра енергетики Микола Колісник.

Фото: Запорізька атомна електростанція

Колісник зазначив, що представникам МАГАТЕ вдалося провести зовнішній огляд градирні та здійснити радіаційний моніторинг.

“Після огляду експерти МАГАТЕ запросили доступ до внутрішньої частини градирні на рівні, де розташовані водяні форсунки, оскільки припускали, що там могло статися пошкодження. Однак їм було відмовлено в доступі”, – сказав Колісник.

Він підкреслив, що наразі МАГАТЕ ще не зробило остаточних висновків щодо причин пожежі в градирні.

Ще кілька років тому компанія “Енергоатом” у своєму проєкті #АтомнаАбетка пояснювала, що баштові градирні є одними з найвпізнаваніших споруд на майданчиках атомних електростанцій, хоча й не є унікальною ознакою АЕС. Градирні є частиною єдиної системи технічного водопостачання та охолодження на станціях, зокрема й на ТЕС.

Нагадаємо, 11 серпня фахівці МАГАТЕ повідомили, що спостерігали “густий темний дим” поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС після “декількох вибухів”. Зрештою росіяни загасили пожежу і звинуватили в тому, що сталося, Україну.

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео, на якому видно пожежу на території Запорізької АЕС. Він підкреслив, що, доки російські війська контролюють атомну станцію, ситуація “не може бути нормальною і не буде такою”. Глава держави також висловив очікування щодо реакції міжнародної спільноти.

Утім, зрештою, коли експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) відвідали охолоджувальну вежу Запорізької атомної електростанції, що перебуває під контролем російських військових, вони не змогли встановити причину пожежі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter