Росіяни мінують об’єкти критичної інфраструктури на окупованій Херсонщині – ГУР

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Сили РФ закладають вибухівку біля стратегічно важливих підприємств та установ на окупованих територіях Херсонської області. 

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. 

За інформацією ГУР, російські військові закопують вибухівку біля установок електроенергетики, газопостачання та інших елементів критичної інфраструктури.

У розвідці зауважують, що такі дії сил РФ можуть свідчити про їхні ймовірні плани знищити ці об’єкти в разі відступу. 

Згідно з Римським статутом, умисні напади на невійськові об’єкти можуть становити воєнні злочини. Росіяни ж використовували таку тактику неодноразово.

Нагадаємо, голова Мелітополя Іван Федоров заявляв про мінування окупантами території Запорізької атомної електростанції. Після деокупації Харківщини в “Харківгазі” повідомили, що ворожі війська заклали вибухівку на кожному метрі газопроводів у Балаклійській громаді. 

Крім того, правоохоронні органи України неодноразово фіксували на деокупованих територіях випадки мінування росіянами приватних помешкань, предметів загального вжитку, побуту. Так, перед відступом з Київщини окупанти замінували вулик на приватній пасіці.

Крім того, правозахисники документували непоодинокі випадки, коли росіяни мінували тіла загиблих. Такі дії також становлять воєнні злочини, зазначила Євгенія Андреюк, радниця з прав людини Всесвітньої організації проти катувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter