Росіяни масово роздають повістки кримським татарам. Вони намагаються виїхати з Криму – Крим SOS

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Кримські татари виїжджають з тимчасово окупованого Криму, не бажаючи воювати проти своєї країни та вбивати українців.

Про це повідомляє правозахисна організація Крим SOS з посиланням на співрозмовників серед кримських татар на півострові.

Мобілізовані мешканці Феодосії

Правозахисна організація констатує, що розпочата в Криму мобілізаційна кампанія торкається перш за все кримських татар

За даними правозахисної організації, близько 90 % повісток у Криму отримали кримські татари. Тоді як кримські татари становлять 13–15 % населення півострова.

“Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу”, — прокоментував аналітик Крим SOS Євгеній Ярошенко.

Згідно норм міжнародного права, однією з форм геноциду є навмисне створення таких життєвих умов, які розраховані на повне або часткове знищення етнічної групи при наявності умислу повністю або частково знищити таку групу.

Кримські татари є громадянами і корінним народом України, яких Росія може цілеспрямовано знищувати, кинувши на війну проти власної держави”, — додав Євгеній Ярошенко.

Правозахисники наголошують, що призов мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примушування громадян України до участі у бойових діях проти власної держави.

Напередодні пропагандистське видання “Крыминформ” з посиланням на пресслужбу “уряду” Криму 23 вересня повідомило, що чоловіки, які виїжджають за межі окупованого Росією Криму, повинні отримати відповідний дозвіл у військовому комісаріаті.

Представництво президента України в Криму оприлюднило детальну інструкцію, як уникнути незаконної мобілізації громадян України в Криму, а Меджліс кримськотатарського народу закликає до безстрокового протесту.

Кремлівський куратор Криму Сергій Аксенов під час зустрічі з занепокоєними кримчанами заявив, що проблема в тому, що підкріплення російській армії на фронті потрібні “вчора”

Водночас в кримських ресурсах з’явилась перша інформація про забезпечення мобілізованих на війну з Україною, пише Центр журналістських розслідувань.

Севастопольські пабліки вказують про нестачу обмундирування, відсутність бронежилетів та поширюють списки медикаментів, які родичі купують мобілізованим через відсутність елементарних ліків і засобів першої допомоги у виданих аптечках.

“В набір мобілізованого входять кирзові чоботи з держрезерву, які дісталися у спадок від СРСР. Також нашим захисникам видали куртки “Флора“, літні шапки та літні штани. Воювати в цьому обмундируванні вже дуже проблематично, адже зима ще не почалася. Тому рідні змітають екіпірування у воєнторгах. Спальників, бушлатів та наметів теж не видають. Екіпіровки не дісталося навіть офіцерам”, — йдеться у повідомленні пропагандистського телеграм-каналу “Крымская платформа”.

Адміни каналу нагадують Аксенову його слова про те, що військові будуть забезпечені усім необхідним з “позабюджетних джерел”. Пропагандисти застерігають, що за нинішніх умов забезпечення мобілізовані “стануть трьохсотими навіть без участі української армії”.

Крім того, користувачі соцмереж — родичі “мобіків” поширюють списки медикаментів, які слід закупити, аби наповнити аптечки елементарними засобами першої допомоги та ліками.

Ще один пропагандистський блогер Ігор Димітрієв також оприлюднив відео з виданими мобілізованим старими поржавілими автоматами Калашникова.

“Мобілізація, крім того, що перетвориться на злий цирк, ще й призведе до незворотних соціально-політичних наслідків. Перша хвиля це ж войовничі, далі гірше. Мобілізація неминуче залучає широкі маси управління державою. Гвинтівка народжує владу”, — пише колишній одесит — колаборант Димірієв, натякаючи, що озброєні та погано забезпечені “мобіки” можуть становити небезпеку для самої ж російської влади.

Як відомо, 23 вересня президент Володимир Зеленський закликав жителів тимчасово окупованих територій усіляко уникати російської мобілізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter