Росіяни хочуть вивозити сміття з Росії на тимчасово окуповані території – ЦНС

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти планують вивозити сміття з території Росії на тимчасово захоплені території України. Для цього російський уряд придумав чергову корупційну схему розкрадання коштів.

Про це повідомляє Центр національного спротиву. 

Ілюстративне зображення. Фото: УНІАН, Віталій Грабар

Російський уряд опублікував постанову про субсидування закупівель та постачання спеціалізованої техніки. Згідно з документом, Росія планує витратити 1,3 мільярда рублів на обладнання сміттєвих звалищ на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.  

Фактично, як зазначає ЦНС, окупанти хочуть перетворити тимчасово окуповані українські території на сміттєзвалище для російського сміття. 

“Заявлені 1,3 мільярда рублів нібито мають витратити на сміттєві контейнери та спецтехніку. Проте фактично будуть використовувати техніку та обладнання, викрадені з українських комунальних підприємств на тимчасово окупованих територіях. А кошти будуть відмиті через підставні компанії, підконтрольні особисто главі уряду РФ Мішустіну”, – наголошує “Спротив”. 

Як відомо, сміттєва криза в Росії – це систематична екологічна проблема, що склалася у сфері поводження з твердими комунальними відходами наприкінці 2010-х років. У 2017 році на ґрунті цього в Росії навіть відбувались акції – так звані сміттєві протести. З роками соціальна напруженість наросла, збільшилася кількість скарг, спричинених порушенням прав громадян на охорону здоровʼя. 

Значну частину російського сміття відправляють на звалища та полігони без будь-якого сортування. Зрештою це призвело до того, що на території РФ розміщено понад 30 мільярдів тонн відходів, тому майже всі російські звалища найближчими роками переповняться.

Нагадаємо, що збитки довкіллю та екосистемам України від початку повномасштабного вторгнення вже сягнули більш ніж 2 трильйонів гривень. Ці оцінки охоплюють дані про забруднені ґрунти та води, викиди в атмосферу, знищені та заміновані ліси й поля тощо. Водночас експерти наголошують, що це лише попередні підрахунки збитків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter