Росіянка поскаржилась до ЄСПЛ на примусову госпиталізацію через підозру на ковід

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Росіянка Алла Ільїна направила до Європейського суду з прав людини скаргу, у якій вимагає визнати порушення права на свободу та особисту недоторканність. Минулого року жінку насильно госпіталізували до лікарні з підозрою на коронавірус. 

Про це повідомляє видання «КоммерсантЪ».

Алла Ільїна

У лютому минулого року, коли епідемія коронавірусу у Росії тільки починалась, 32-річна Алла Ільїна повернулась з відпочинку у Китаї. Через декілька днів у жінки піднялася температура, заболіло горло, а викликаний додому лікар діагностував ГРВІ, однак ліків, за її словами, не призначив.

Невдовзі до квартири Ільїної завітали лікар з місцевої поліклініки та сім представників Росспоживнагляду. Всі вони, як запевняє росіянка, не мали засобів індивідуального захисту, а інфекціоніст повідомив, що госпіталізація дівчині не потрібна. Однак у цей же день голова петербурзького управління Росспоживнагляду Наталія Башкетова винесла постанову про госпіталізацію її в лікарню ім. С. П. Боткіна «з метою недопущення поширення інфекційного захворювання, що становить небезпеку для оточуючих».

Довго у лікарні Ільїна не була, адже втекла звіди вже наступного дня. У своїй заяві до ЄСПЛ жінка вказує, що лікар повідомив їй, що вона здорова. Через тиждень аналізи на грип і парагрип у Ільїної показали негативний результат, але до цього часу Росспоживнагляд дізнався, що пацієнтки немає в лікарні, і звернувся до суду з позовом про госпіталізацію.

Захисники Ільїної під час засідання наголошували, що фактично на той час термін інкубаційного періоду хвороби вже закінчився. При цьому, як повідомляли журналісти, судді розглядали питання про примусову госпіталізацію у тісному приміщенні, де знаходилось більше 20 людей, які не мали засобів захисту. 

Інфекційна лікарня ім. Боткіна в Санкт-Петербурзі. Фото: DW

Наразі Ільїна говорить, що не сподівається на грошову компенсацію, але скарга до ЄСПЛ є для неї принциповою. Жінка уточнила, що досі не перехворіла на ковід, проте кілька тижнів тому дізналася, що у неї нібито «є антитіла» до вірусу.

Адвокатка міжнародної групи «Агора» Ірина Хрунова, клієнткою якої є Ільїна, підкреслює, що росіянку «позбавили волі» за аналогією з тим, як насильно госпіталізують, зокрема, людей з туберкульозом. Захист вказує, що у випадку Ільїної мало місце порушення пункту 1 статті 5 Конвенції.  

Окрім цього у переліку причин для законного затримання людей, про який йдеться в конвенції, коронавірусу немає, як немає і аналогічних національних норм для примусової госпіталізації росіян, у яких підозрюється ковід. Навіть постанову про необхідність 14-денної ізоляції всім, хто прибуває до Росії з-за кордону, відповідальні органи країни підписали тільки через місяць після госпіталізації Ільїної. До того моменту, як вказують в «Агорі», відбулося ще мінімум три подібних випадки: в Кемерово, Нижньому Новгороді і Калінінграді.

Нагадаємо, що нещодавно ЄСПЛ не визнав штрафи та обмеження для батьків-антивакцинаторів порушенням прав людини. Справа стосувалась виключно стандартної і планової вакцинації дітей від хвороб, які добре відомі медицині, у Чехії. 

Фотографія обкладинки: РИА-Новости 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter