ЄСПЛ не визнав штрафи та обмеження для батьків-антивакцинаторів порушенням прав людини

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини не знайшов порушень права на повагу до сімейного та приватного життя у справі низки батьків з Чехії, чиїх дітей відмовлялись приймати до навчальних закладів через відсутність щеплень. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Справа стосувалась виключно стандартної і планової вакцинації дітей від хвороб, які добре відомі медицині. У Чехії діє закон, який дозволяє накладати штрафи у розмірі до 10 тисяч чеських крон на батьків, які відмовляються від процедури. Також до таких родин навідуються соціальні служби та перевіряють, в яких умовах живуть діти. 

Якщо служби виявляють порушення, то найбільшою мірою покарання може бути позбавлення батьківських прав, однак як повідомляли журналістам у Міністерстві охорони здоров’я країни, навіть випадків зі штрафами у країні було не багато. 

«Обов’язкове щеплення в Чехії передбачене законодавством. В нас є кілька критеріїв. Якщо це відмова батьків за станом здоров’я дитини і це підтверджено лікарем або іншим спеціалістом – в цьому випадку жодні санкції не накладаються. Якщо ж відмова виходить суто з бажання батьків – тут ми можемо задіяти штрафи»,розповідав тодішній заступник міністра охорони здоров’я Чехії Роман Примула.

В одному з п’яти випадків у справі, яку розглядав ЄСПЛ, батьки відмовились щепити свою доньку від кору, паротиту та краснухи. Дівчинка спочатку вступила до школи, однак через два роки її відрахували, коли сімейний лікар повідомив завучу, що дитина не отримала щеплення. Іншим позивачам відмовляли у прийомі в дошкільні заклади, а одного батька оштрафували за те, що він не повністю провів вакцинацію своїх дітей.

Фото: AP

Судді ЄСПЛ визнали наявність втручання, однак одночасно визнали й їх правову основу та легітимну мету.

“Між договірними сторонами існує загальний консенсус, який стійко підтримується спеціалізованими міжнародними органами, щодо того, що вакцинація є одним з найбільш успішних та економічно ефективних заходів охорони здоров’я. Крім того, суд відмітив нещодавню зміну політики в низці європейських держав у бік більш суворого підходу через зменшення добровільної вакцинації та, як наслідок, зниження колективного імунітету”,пояснює у фейсбуку суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

Щодо пропорційності втручання, то суд підкреслив що обов’язок щепитись стосується дев’яти хвороб, для протидії яким цей метод визнаний науковою спільнотою ефективним та безпечним. Окрім цього діти, в яких є протипоказання, можуть законно не щепитись, а їхні батьки не понесуть за це покарання. 

Обмеження у вигляді недопуску дітей до навчальних закладів у ЄСПЛ назвали не каральними, а захисними, а тому вимагати щепитись від тих, для кого вакцинація представляє лише віддалений ризик для здоров’я, не є порушенням. 

“Дійсно, виключення заявників із дошкільного навчального закладу означало втрату можливості для цих маленьких дітей розвивати свою особистість та набувати важливих соціальних та навчальних навичок. Однак це було прямим наслідком вибору їхніх батьків – відмовитися виконувати законний обов’язок, метою якого є захист здоров’я”, – розповідає Юдківська. 
 
Фото: Рада Європи

У своєму рішенні суд також наголосив, що чутливість питання вакцинації не обмежується поглядами тих, хто не погоджується з нею, адже мова йде про цінність соціальної солідарності, захист здоров’я всіх членів суспільства, особливо тих, хто вразливий до певних захворювань і, відповідно, від імені кого решту населення просять взяти на себе мінімальний ризик. У своїй окремій думці суддя Поль Лемменс додав, що “окрім фундаментальних прав існують також фундаментальні обов’язки і відповідальності”.

В Україні у травні 2019 року Верховний Суд визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна. Справу розглядали з 2016 року, коли матір, чию невакциновану дитину відмовилися приймати до садка, подала позов проти адміністрації. Мати вбачала у відмові порушення права сина на освіту, а щепитись відмовилася, адже не довіряла препаратам. 

Судді тоді наголошували, що завдання держави — забезпечити оптимальний баланс між реалізацією права дитини на дошкільну освіту та інтересами інших дітей. 

Нагадаємо, що у 2017 році Всесвітня організація охорони здоров’я віднесла Україну до восьми країн світу, у яких охоплення трьома дозами вакцини АКДС складає менш ніж 50%. Ця вакцина спрямована проти трьох небезпечних хвороб: дифтерії, коклюшу і правця. Того ж року у Вінниці через туберкульозний менінгоенцефаліт помер дворічний невакцинований хлопчик.

Дитину не вакцинували від хвороби, оскільки батьки, хворі на туберкульоз, офіційно відмовлялись робити щеплення вакциною БЦЖ, не зважаючи на роз’яснювальну роботу.

Водночас ситуація з вакцинацією змінюється. За даними ЮНІСЕФ, за останні роки з 45% до 91% виріс показник щеплень від кору серед однорічних дітей. Також, більше дітей захищені від дифтерії, правцю та кашлюку, адже рівень охоплення вакциною серед однорічних дітей виріс з 21% до 68%.

Фото: ЮНІСЕФ

 

Фотографія обкладинки: Flickr 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter