Росія змінює демографію Кримського півострова, щоб продемонструвати, що він є російським – правозахисник

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Російська Федерація змінює демографію Кримського півострова, щоб продемонструвати, що півострів нібито є російським. 

Про це під час медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості” заявив юрист Регіонального центру прав людини Микита Петровець, передає кореспондент видання ZMINA.

Микита Петровець

За його словами, Російська Федерація робить усе для того, щоб Крим нібито видавався російським, а не українським.

“Для цього вона змінює демографічний склад території півострова, щоб усім показувати, що тут завжди жили російські громадяни, а українських громадян тут ніколи й не було. Для цього вона реалізовувала дві форми своєї політики – переслідування, витіснення громадян України за межі Кримського півострова та колонізація півострова, коли Росія завозила туди власне населення, в такий спосіб змінюючи демографічний склад території”, – сказав правозахисник.

Він пояснив, що в Росії було дуже багато інструментів для виконання своєї політики з переслідування та витіснення. Серед цих інструментів був, зокрема, примус українського бізнесу до незаконної перереєстрації за російським законодавством, платити РФ податки. З початку військової операції РФ із захоплення Кримського півострова країна-агресор також припинила роботу українських банків. 

“Тоді підприємства постали перед вибором: або виїхати з півострова, або продовжувати діяльність, але вже за російськими правилами”, – пояснив юрист Регіонального центру прав людини.

Крім того, Росія повністю змінила освітню програму та мову викладання в українських школах.

“Для низки викладачів поставили питання: або вони стають російськими педагогами, або знову ж таки виїжджають з Криму, або ж їх переслідували в тому разі, якщо вони не погоджувалися з діями РФ”, – сказав Микита Петровець. 

Серед іншого в Регіональному центрі прав людини вказують на переслідування Православної церкви України, що зрештою призвело до зменшення парафій на півострові.

“Росія висувала вимоги щодо російського громадянства до очільників відповідних релігійних організацій”, – сказав правозахисник і пояснив, що без такого громадянства окупаційна влада звинувачувала релігійних діячів у незаконній місіонерській діяльності. 

Також Росія незаконно в примусовий спосіб переміщує засуджених громадян України з території Криму на територію Російської Федерації для відбуття покарання. Така політика РФ стосується як тих громадян, які утримувалися на момент початку тимчасової окупації, так і тих, хто вже був засуджений надалі. 

Серед інших інструментів РФ колонізації Криму“націоналізація” власності: спочатку державної власності України, а потім почались індивідуальні випадки експропріації власності під різними мотивами, зокрема під приводом, що громадяни України вважаються іноземцями, а отже вони не мають права на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в так званих прикордонних територіях, або вони незаконно побудували нерухомість, або нібито незаконно отримали власну.

“І це також важливий зв’язок кримчан, який відривав їх від півострова”, – прокоментував Микита Петровець. 

Микита Петровець

Правозахисник також окремо вказує на атмосферу страху та небезпеки, яку РФ створювала, незаконну мілітаризацію півострова, зокрема призов на військову службу.

“Кримчани поставали перед вибором: або вони служать у російській армії, або виїжджають із Криму. Багатьом з тих, кого призвали на військову службу, довелося її проходити й на території Російської Федерації, що знову є прикладом того, як переміщується населення з Криму на територію Російської Федерації”, – пояснив правозахисник. 

У межах своєї політики колонізації Криму Російська Федерація спонукає власне населення переміщуватися на півострів. Вона створює задля цього різноманітні програми для правоохоронців, медичних співробітників, освітян.

“Створювалися різні федеральні програми, які їх підтримували, які залучали російський бізнес до інфраструктурних проєктів у Криму, що мали значно більшу спроможність поряд з будь-яким бізнесом, оскільки вони мали доступ до російського ринку. Так само це питання в тому, що спонукалося переміщуватися не одноосібно, а із сім’ями, для того щоб фактично закріплювалися люди там, залишалися”, – пояснив Микита Петровець.

Крім цього, до Криму Росія переміщувала різні підрозділи своїх закладів освіти разом з викладачами, що також сприяло переміщенню населення.

Водночас Регіональний центр прав людини вказує, що складно визначити масштаби цього воєнного злочину через недовіру з боку кримських правозахисників до статистики, що оприлюднює РФ. Утім, вони окреслюють, що, за різними оцінками, Росія незаконно перемістила на цю українську територію від 500 до 800 тисяч власних громадян. 

Микита Петровець висловив переконання, що Російська Федерація почала впроваджувати весь інструментарій колонізаторської політики на новоокупованих територіях, який вона напрацювала за роки тимчасової окупації Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter