Росія залишила чинним вирок фігурантам ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

25 червня Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області (Росія) лишив чинним вирок шістьом фігурантам ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це інформує видання “Ґрати”. 

Отже, залишилося чинним рішення першої інстанції 2019 року. Згідно з ним, Мусліма Алієва засуджено до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джепаров – сім років і Рефат Алімов – вісім років.

Апеляційну скаргу суд розглядав протягом двох засідань. На перше прибули дипломати з представництва ЄС, посольства Нідерландів та України в РФ. Однак вони були змушені поїхати після того, як стало зрозуміло, що суд не забезпечив відеозв’язку з ув’язненими, які брали участь із кімнати СІЗО в Ростові-на-Дону. Дипломати могли чути тільки суддів.

Як відомо, ст. 74 Четвертої Женевської конвенції і Конвенція "Про захист цивільного населення під час війни". надає право представникам держави-покровительки бути присутніми “на будь-якому засіданні суду, де розглядається справа особи, що перебуває під захистом, окрім виняткових випадків, коли слухання проходитиме за зачиненими дверима в інтересах безпеки окупаційної держави, про що вона повинна повідомити державі-покровительці”.

Захист кримчан просив допитати свідків, які могли б, на думку адвокатів, підтвердити, що в одного з підсудних, правозахисника Еміра-Усеїна Куку, був конфлікт з оперуповноваженим ФСБ Олександром Компанeйцевим. Той намагався завербувати правозахисника, але Куку відмовився співпрацювати.

Суд у клопотанні відмовив, так само як і в проханнях захисту про допит засекреченого свідка обвинувачення, дослідженні декількох експертиз та експертних висновків, зокрема висновку експертки, яка досліджувала аудіозапис прослуховування зустрічей підсудних і визначила наявність монтажу в записі. Суд також відхилив клопотання про допуск на засідання журналістів.

Видання інформує, що під час першого засідання в кімнаті слідчого ізолятора, звідки в засіданні брали участь підсудні, перегоріла лампочка. Кімната занурилася в пітьму, але суд продовжив розгляд справи.

Під час другого засідання підсудні пікетували суд із плакатами “Stop repression in Crimea”, “Нам не потрібні ваші царі”, “Боротьба з тероризмом у Росії – це фільчина грамота”.

Напередодні захисники засуджених розповіли, як російське слідство в тимчасово окупованому українському Криму фальсифікувало кримінальну справу. 

Тим часом міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайного звільнення всіх шістьох ув’язнених у ялтинській справі “Хізб ут-Тахрір” та скасування їхніх вироків.

Відхилення апеляції в організації розцінили як продовження тиску Росії на кримських татар і всіх, хто виступає проти анексії Криму, відмовляється від співпраці з російською окупаційною владою та веде правозахисну діяльність.

“Справу повністю сфабриковано, а сторона звинувачення не надала суду жодних беззаперечних доказів участі засуджених у злочинах, визнаних міжнародним правом. Amnesty International вимагає негайно звільнити всіх шістьох ув’язнених і скасувати їхні вироки”, – цитує директорку “Amnesty International Україна” Оксану Покальчук пресслужба організації.

За її словами, сторона звинувачення не надала адекватних доказів провини та причетності підсудних до організації терористичних актів або насильницьких дій, кримчан засудили до термінів від семи до 19 років колонії суворого режиму тільки на підставі приватних розмов на соціально-політичні та релігійні теми.

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років.

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter