Росія викрала українського зерна на щонайменше 530 мільйонів доларів – АР

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росія вкрала з окупованих територій України зерна на щонайменше 530 мільйонів доларів. 

Про це повідомляє Associated Press.

Російське судно проходить через Босфор у липні 2022 року. Фото: АР

Журналісти проаналізували супутникові зображення та дані морських радіотранспондерів, щоб відстежити три десятки суден, які здійснили понад пів сотні рейсів, перевозячи зерно з окупованих Росією територій України до портів Туреччини, Сирії, Лівану, Іраку, Саудівської Аравії та інших країн.

Раніше влада Туреччини відкидала звинувачення в тому, що отримує крадене в Україні зерно. 

“Це просто грабіж і мародерство, і це також є кримінальним злочином згідно з міжнародним правом”, – каже опитаний журналістами прокурор Девід Крейн, який брав участь у численних міжнародних розслідуваннях воєнних злочинів. 

Автори розслідування детально описали маршрут судна “Лаодикія”: офіційно товаром його навантажили в порту Кавказ у Ростовській області Росії, але на супутникових знімках видно, що судно рушило до Лівану з окупованої Феодосії, а зерно на півострів, ймовірно, потрапило з Мелітополя. 

Журналісти кажуть, що до контрабанди причетна Об’єднана суднобудівна корпорація, яка через свою дочірню компанію Crane Marine Contractor купила за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення три вантажні судна. Ці кораблі здійснили не менш ніж 17 рейсів між окупованим Кримом і портами в Туреччині та Сирії. 

Окрім цього, як зазначають журналісти, перевантаження зерна з менших на більші кораблі часто відбувалося прямо в морі. 

Нагадаємо, що Росія навмисно знищує сільськогосподарську і транспортну інфраструктуру та обладнання України, спричиняючи брак пального і створюючи проблеми в усесвітньому ланцюжку постачання продовольства через блокування українських портів та розкрадання українського зерна. 

За даними ООН, російське вторгнення наблизило 70 мільйонів людей до смерті від голоду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter