Важливий крок для подолання продовольчої кризи: в ЄС привітали угоду з розблокування експорту українського зерна

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Євросоюз (ЄС) вітає підписання угоди про розблокування експорту українського зерна морськими шляхами, яке відбулося в Туреччині 22 липня.

Про це заявив верховний представник ЄС із питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Джерело: pexels.com

“Європейський Союз вітає угоди, підписані сьогодні у Стамбулі між Україною, Росією, Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй, щоб розблокувати Чорне море для українського експорту зерна. Це важливий крок уперед із зусиль щодо подолання глобальної відсутності продовольчої безпеки, яку спричинила агресія Росії проти України. Його успіх залежатиме від швидкої та сумлінної реалізації сьогоднішньої угоди”, — заявив він.

Боррель підкреслив, що невиправдана військова агресія Росії проти України має “руйнівні глобальні наслідки”.

Росія навмисно знищує сільськогосподарську і транспортну інфраструктуру та обладнання України, спричиняючи брак пального і створюючи проблеми в усесвітньому ланцюжку постачання продовольства через блокування українських портів та розкрадання українського зерна, наголосив він.

На переконання Борреля, РФ фактично поставила під загрозу продовольчу безпеку мільйонів людей у всьому світі. Водночас угода, підписана в Туреччині, дає можливість змінити цей негативний курс.

Він наголосив на тому, що ЄС підтримує зусилля координатора надзвичайної допомоги Мартіна Гріффітса, заступниці Генсека конференції ООН із питань торгівлі та розвитку Ребеки Грінспан та Генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо пошуку способів розблокування українського експорту сільськогосподарської продукції.

ЄС “віддає належне” Туреччині за роль у посередництві та підтримці реалізації цієї угоди, сказав він.

Нагадаємо, що 22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про експорт українського зерна. У заході взяли участь президент Туреччини Реджеп Ердоган та Генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ. Росія підписала документ з ООН та Туреччиною окремо. За словами урядовця, угода не передбачає жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресорки в українських портах. Всі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах “у разі виникнення такої потреби”, сказав він.

За повідомленням “Інтерфакс-Україна”, укладена угода стосується безпечного судноплавства для експорту зерна, супутніх харчових продуктів і добрив (зокрема аміаку) із морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний протягом 120 днів із можливістю продовження цього строку.

Сторони домовилися про таке:

  • максимальні гарантії безпеки для всіх суден, які беруть участь у цій ініціативі;
  • створення під егідою ООН у Стамбулі спільного координаційного центру (СКЦ), до якого входять представники всіх сторін;
  • створення та робота на суднах, які беруть участь в ініціативі, інспекційних груп із представниками сторін, що оглядатимуть судна в портах, визначених Туреччиною, під час входу/виходу до Турецької протоки.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Нагадаємо, що Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш прогнозував, що війна Росії вплине на 1,6 млрд людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter