Росія відмовила консулу у візиті до політв’язня Кашука, бо вважає його своїм громадянином – мати бранця

Дата: 16 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрація московського СІЗО “Лефортово” відмовила українському консулу у візиті до політв’язня Дениса Кашука, оскільки вважає бранця громадянином РФ. 

Про це виданню ZMINA повідомила мати політв’язня Катерина Кашук з посиланням на заступницю глави МЗС України Еміне Джеппар

Денис Кашук

“Таку відповідь з Лефортова надіслали три тижні тому. Я б дуже хотіла, щоб український консул домігся зустрічі з Денисом”, – сказала вона. 

Разом з тим Катерина Кашук закликала українських топпосадовців надіслати новорічні листівки в місця несвободи, де незаконно Росія утримує бранців Кремля. За її словами, це змінювало ставлення у в’язниці до політв’язнів і було для них додатковим захистом. 

“Мені Микола Карпюк розповів, як колишній президент Петро Порошенко та ексміністр закордонних справ Павло Клімкін надіслали йому листівки до Нового року. Хоч ця листівка прийшла із запізненням, все одно навіть співкамерники бути такі здивовані: “Як це так? Тобі сам президент написав?” – переповіла Катерина Кашук.   

Нагадаємо, “суддя” підконтрольного Росії “Армянського міського суду” Лариса Лихачова засудила сімферопольця Дениса Кашука до трьох років і восьми місяців колонії загального режиму.

ФСБ звинуватила чоловіка у виготовленні та зберіганні вибухових речовин. Кашук відмовився від двох адвокатів, яких найняла його родина. Перший захисник Іслям Веліляєв, поспілкувавшись із ним конфіденційно, заявив, що російські силовики примусили його відмовитися від нього, а сам Денис Кашук виглядав заляканим.

Пізніше він сказав, що зізнався в злочинах, щоб якнайшвидше завершився тиск і не чіпали його родини. Російські силовики проводили з ним слідчі дії вночі. Українцю призначили кримську адвокатку Віолетту Синеглазову, яка також спонукала його до “співпраці” з російськими словиками. 

Під час короткої зустрічі в “суді” Денис сказав матері, що ФСБ “вибило з нього зізнання”. Водночас його шантажували дружиною та трирічним сином.  Він попросив рідних якнайшвидше залишити півострів, оскільки в російської спецслужби на них “багато матеріалів”

Російське слідство стверджує, що Дениса Кашука завербувало СБУ, що йому на голову співробітники українських спецслужб одягали мішок та вивозили на полігон, щоб учити виготовляти вибухівку. ФСБ звинуватила його в тому, що начебто він перевіз до Криму рідинну вибухову речовину під виглядом прального засобу. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим відкрила кримінальне провадження за статтею про незаконне позбавлення волі українця.

У вересні 2020 року адвокат Ільнур Шарапов заявив, що Дениса Кашука перевезли в московське СІЗО “Лефортово”. Йому невідомо, у якій справі і в якій якості в ній проходить політв’язень. 

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

15 листопада на Софійській площі в Києві митці та правозахисники вимагали від Росії звільнення бранців Кремля, зокрема й Дениса Кашука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter