У Києві митці та правозахисники вимагали від Росії звільнення бранців Кремля

Дата: 15 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

15 листопада на Софійській площі в Києві відбулась акція “Порожні стільці”. Правозахисники Центру громадянських свобод та активісти Українського ПЕН вимагали негайного звільнення бранців Кремля, яких Росія незаконно утримує на своїй території, в тимчасово окупованих частинах Донецької, Луганської областей та Криму.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

За ініціативою Міжнародного ПЕН у Лондоні з кінця 1980-х років 15 листопада світ відзначає День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців і Empty Chair Day.. Порожні стільці символізують письменників та журналістів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство. 

Через тимчасову окупацію українських територій організатори вже кілька років присвячують акцію не лише ув’язненим авторам, а й українським бранцям Кремля. 

Зокрема, до акції долучилися письменник Андрій Курков, актори Антоніна Хижняк, Олеся Жураківська та Ахтем Сеітаблаєв, музикант Олександр Сидоренко (Фоззі), журналісти Вахтанг Кіпіані та Юрій Макаров. Вони розповіли історії політв’язнів Дениса Кашука, Олени Пєх, Юрія Гордійчука, Марлена Асанова, Валерія Матюшенка, Тимура Ібрагімова та Османа Аріфмеметова

За даними Центру громадянських свобод, наразі 234 українці перебувають у полоні ОРДЛО. Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter