Окупанти засудили кримчанина Дениса Кашука

Дата: 06 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольна Росії суддя “Армянського міського суду” Лариса Лихачова засудила до трьох років і восьми місяців позбавлення волі мешканця Сімферополя Дениса Кашука, якого звинуватили в зберіганні вибухівки та зв’язках з українською розвідкою.

Як інформують кореспонденти видань “Крим.Реалії” та “Ґрати“, вирок оголосили на відкритому судовому засіданні, яке через карантинні заходи відбувалося без слухачів.

“Суд” визнав винним чоловіка за статтями 222, 222.1 (незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) та 226.1 (незаконне придбання вибухових речовин) Кримінального кодексу Росії.

ФСБ затримала Дениса Кашука вранці 17 грудня, коли той прямував на роботу в рекламне агентство. Про затримання силовики не повідомили рідних. Наступного дня в помешканні Кашука співробітники ФСБ провели обшук, під час якого заявили про затримання сімферопольця та підозру у виготовленні та зберіганні вибухових речовин.

20 грудня Київський районний суд Сімферополя заарештував Кашука на два місяці. Повідомляється, що він відмовився від незалежних адвокатів, а його інтереси представляла адвокатка Віолетта Синеглазова, яка стверджувала, що уклала договір з Кашуком, коли той перебував в управлінні ФСБ.

За інформацією “Ґрат”, чоловік визнав провину й уклав угоду зі слідством, його справа розглядалася під час одного засідання в особливому порядку – без дослідження доказів.

У своїх свідченнях Кашук розповідав, що навесні 2016 року він звернувся до паспортного столу Дніпровського району Херсона для отримання українського паспорта. Там його запросили на співбесіду зі співробітником українських спецслужб, під час якого з’ясувалося, що рекламне агентство, де працює Кашук, виконувало кілька підрядів для російських органів влади в Криму. Людина, яка начебто проводила співбесіду, назвала це “співпрацею з окупаційним режимом” і запропонувала “виправитися” – надавати необхідну інформацію. Кашук стверджує, що був змушений погодитися.

За даними “Ґрат”, як свідчив засуджений, у листопаді 2017 року в Херсоні співробітник СБУ вручив йому літературу про різні вибухові речовини та типи вибухівки. Після цього з мішком на голові його вивезли на полігон, де він тренувався стріляти з пістолета Макарова та карабіна “Сайга”. Там же йому показали кілька видів вибухівки та детонаторів і навчили, як зібрати їх у вибуховий пристрій.

Того ж дня Кашук повернувся через пункт пропуску “Каланчак” до Криму. Перед переходом адмінкордону той самий співробітник ГУР вручив йому пластиковий пакет з рідкою вибухівкою і детонаторами, захованими в пральному порошку. За порадою співробітника СБУ далі він переклав вибухівку і детонатори в інші тари і заховав їх у схованках, улаштованих у парку селища Аграрне і в лісі між міськими районами “Залеський” і “Пневматика”.

18 грудня співробітники ФСБ вилучили вибухову речовину і детонатори зі схову в Аграрному.

“Термін вироку Кашуку розраховується із 17 грудня минулого року з огляду на формулу  “день за півтора в СІЗО”. Зі звинуваченням він був змушений погодитися: справа розглядалася в особливому порядку”, – розповів “Ґратам” адвокат Сергій Легостов.

У суді 20 грудня під час арешту Кашук розповів матері, що погодився з обвинуваченням, щоб захистити від можливих переслідувань своїх рідних.

“Я хочу, щоб усе було швидко. Я хочу, щоб усе швидко закінчилося, – звертався Кашук на засіданні до своєї матері. – Це моя позиція, мій вибір. Головне, щоб ти не постраждала, щоб ніхто не постраждав. Постраждати можуть усі. Я все підписав. Я в усьому зізнався. Будь ласка, головне, щоб від вас не було жодної хвилі. Ніхто нас не звільнить. Тому я вибрав найправильніше, щоб ніхто не постраждав”, – цитує видання Дениса Кашука. 

Сторона захисту не планує оскаржувати вирок. 

“Три роки і вісім місяців – це дуже щадний вирок за трьома складами злочину, в яких звинувачують нашого підзахисного. Попередньо сторона захисту не має наміру подавати апеляційну скаргу. Сам Денис, на мій погляд, сприйняв вирок задовільно, наскільки це можливо в даній ситуації. Почуває він себе також задовільно”, – сказав Сергій Легостов.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за статтею про незаконне позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter