Росія відмовляється повідомляти Україні точну кількість захоплених у полон військових – МІПЛ

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі відсутня комунікація між Україною та Росією щодо кількості українських військовополонених, яких РФ утримує на своїй або захопленій території. 

 Про це повідомила під час пресконференції “Як знайти зниклих безвісти та повернути додому полонених: говорять рідні військових 57 бригади” журналістка МІПЛ Марія Климик.

За її словами, внаслідок російсько-української війни зниклими безвісти в Україні вважаються близько 38 тисяч осіб.

“У цю статистику входять як цивільні громадяни, так і військовослужбовці. І ми не можемо стверджувати, що ця цифра є остаточною і всі ці люди дійсно є зниклими безвісти, оскільки є велика проблема з комунікацією з російською стороною, бо вони не повідомляють Україну про те, кого саме утримують в полоні. І коли справа доходить до того, щоб ідентифікувати тих, хто перебуває в російському полоні, хто загинув, а про кого немає взагалі жодної інформації, то виникають труднощі”, – сказала Климик.

За її словами, “титанічну роботу” з пошуку безвісти зниклих проводять самі родини. Вони не лише збирають інформацію, а й займаються  розслідуваннями. На думку журналістки, приклад 57 бригади є дуже важливим, оскільки він показує не лише історію цього підрозділу, а й багатьох інших військових формувань, які воюють у найгарячіших точках.

“Ми спілкувалися з рідними, чиї близькі перебувають у полоні або є зниклими безвісти. Також ми опитували військовослужбовців, яким вдалося вибратися з таких гарячих точок, як Тошківка та Новотошківське. Це були одні з перших боїв, під час яких зникло багато бійців з 57 бригади. Щось дізнатися про цей період дуже складно, бо ця територія досі перебуває в окупації. Це стосується й інших населених пунктів та інших бригад. Росія не дає гарантії безпеки для евакуаційних груп, тому до цих точок просто неможливо добратися, щоб знайти й вивезти звідти тіла”, – пояснює вона.

Климик також розповіла, що бійці 57 бригади воювали у різних областях та населених пунктах. Наприклад, під час боїв за село Трьохізбенка деякі з військовослужбовців цього підрозділу потрапили у полон. Пізніше кількох з них обміняли. На Херсонщині, де також була задіяна 57 бригада, 22 особи вважаються зниклими безвісти, а ще один не є підтвердженим.

“Ми не можемо стовідсотково стверджувати, що, наприклад, цю людину Росія не утримує в полоні або ця людина точно загинула. Оскільки свідки, які могли щось бачити, перебувають або у полоні, або загинули, або знаходяться у зоні бойових дій без зв’язку. Саме тому збирати цю інформацію доволі важко”, – зазначає журналістка.

Вона додала, що її організації невідомо, чи відвідували представники Міжнародного комітету Червоного Хреста українських військовополонених у російських в’язницях.  За словами Климик, ходять лише чутки, що Червоний Хрест був у місцях неволі на тимчасово окупованих територіях. І нібито ці місця РФ спеціально підібрала для МКЧХ.

Нагадаємо, рідні військовослужбовців з 57 мотопіхотної бригади об’єдналися, щоб розшукати близьких, більша частина з яких зникла безвісти 22 квітня 2022 року під час боїв у селищі міського типу Новотошківське на Луганщині. До списків входять 200 військовослужбовців, з яких власними зусиллями їм вдалося знайти 35 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter