Росія відхилила пропозиції про “режим тиші” та обмін утримуваними – українська делегація в ТКГ

Дата: 10 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Росія відкинула пропозицію української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) з 10 грудня повернутися до “режиму тиші” на Донбасі та до кінця року здійснити гуманітарний обмін з ОРДЛО.

Про це повідомляється на сторінці делегації України в ТКГ у фейсбуку. 

Українські військові біля Золотого на Донеччині (архівне фото). Джерело: REUTERS/Гліб Гараніч/Фотофайл

“Пропозиції України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення в режим припинення вогню з 00.01 10 грудня 2021 року та відданість заходам щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року були відкинуті Російською Федерацією”, – говориться в заяві.

Джерело: фейсбук-сторінка української делегації в ТКГ

Також українська делегація запропонувала розширити склад Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) уповноваженими представниками країн–учасниць “нормандського формату” як незалежною стороною – за їхньою згодою. Ця пропозиція теж була категорично відкинута Російською Федерацією, уточнили в повідомленні.

Щодо гуманітарного обміну до кінця року між Україною та ОРДЛО, за інформацією спікера української делегації Олексія Арестовича, російській стороні запропонували три варіанти обміну – видачу 13, 24 або 60 осіб, пише Інтерфакс-Україна.

За словами Арестовича, всі ці люди готові до обміну, вони пройшли процедуру так званого процесуального очищення – зняття судимостей.

Він пояснив, що відповідно до українського законодавства процедура зняття судимостей, на якій наполягає російська сторона при обміні, можлива лише після того, як та чи інша особа заявить про своє місцезнаходження та отримає вирок суду. Лише після цього її можуть помилувати або повернути у межах обміну або звільнення.

За словами Арестовича, в разі, коли деякі такі особи переховуються і не повідомляють про своє місце перебування, “Україна не може їх ні засудити заочно, ні очно, ні помилувати”. Водночас Росія вимагає від президента України помилування незасуджених людей, що суперечить законодавству та Конституції України, сказав він.

Проте пропозиція обміну утримуваними особами також не знайшла підтримки у російської сторони.

За інформацією REUTERS, Росія, коментуючи переговори в ТКГ, заявила, що Київ вніс “абсолютно абсурдні” пропозиції та звинуватила Україну в “імітації переговорів на переговорах”.

Нагадаємо, що Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Сході України – це уповноважена група представників України та Російської Федерації за модерацією ОБСЄ, яку сформували як засіб для полегшення дипломатичного вирішення війни на Донбасі. Перша зустріч відбулася ще в червні 2014 року, за її результатами проросійські бойовики зобов’язалися припинити вогонь та пересування незаконних збройних угруповань територією України, однак не виконали обіцянки.

Для роботи ТКГ сформували кілька підгруп, зокрема політичну, гуманітарну, економічну, а також з питань безпеки.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter