Росія скоює одразу три злочини, торгуючи викраденим в Україні зерном, – посол України в Туреччині

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Росія краде, вивозить і продає українське зерно за підробленими документами іншим країнам, зокрема Туреччині, і в такий спосіб скоює щонайменше три злочини. 

Про це заявив Василь Боднар, посол України в Туреччині, в інтерв’ю Радіо НВ.

Фото: News Time

“Насправді до Туреччини воно заходить за зовсім іншими документами, де показується, що це вивезення з території РФ, що зерно належить якійсь російській компанії. Тобто в нас зараз ситуація, коли є щонайменше три злочини: перший – крадіжка, другий – незаконне користування нашими закритими портами, третій – вивезення цього зерна за підробленими документами, оскільки на турецький ринок за документами з Херсона або з території окупованого Криму воно ніколи б не зайшло”, – заявив посол.

За його словами, Мін’юсту запропонували долучитися до ситуації та порушити кримінальні справи щодо причетних до торгівлі вкраденим зерном.

“Уся проблема в тому, що ми маємо почати юридичні процедури. Ми запропонували зараз Офісу генерального прокурора і нашому Мін’юсту включитися в цю справу, порушити кримінальну справу, внести причетних осіб… зробити запит на те, щоб їх або доставили в Україну, або надали можливість допитати, і з цього почати юридичні процедури, щоб покарати винних у скоєнні цих злочинів. Крім заяв, ми починаємо діяти в юридичній площині, і це найголовніше”, – зазначив посол.

Міністерство аграрної політики та продовольства України в травні зафіксувало, що від початку повномасштабного вторгнення Росія вкрала до 500 тисяч тонн української пшениці на суму 100 мільйонів доларів.

7 червня призначений російськими окупантами так званий “голова” Запорізької ОВА Євген Балицький розповів, як з тимчасово окупованої частини області росіяни потягами вивезли українське зерно до Криму. Він також висловив сподівання, що найближчим часом “ці постачання зростуть у сотні разів”.

Як ZMINA повідомляла раніше, президент Європейської ради Шарль Мішель 6 червня звинуватив Росію у створенні глобальної продовольчої кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням в Україну. Російські танки, бомби та міни, за його словами, заважають Україні садити та збирати врожай. Кремль також цілить у зерносклади та краде зерно з окупованих ним територій, перекладаючи провину на інших. 

Водночас ООН прогнозує голод у світі через блокаду Росією портів України. За їхніми свідченнями, закриття портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter