Росія адаптувалася до міжнародних санкцій, її економіка зростає – експерти

Дата: 26 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Збільшення об’єму експорту та ВВП у Росії свідчить про те, що країна адаптувалася до економічних санкцій ЄС та США. 

Таку думку під час круглого столу “Санкції проти Росії: між війною та словами” висловив економічний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян, повідомляє Центр прав людини ZMINA.

На початку санкційного періоду Україні та її міжнародним партнерам вдалося досягти деяких результатів. Тоді в Росії під санкції потрапили п’ять великих банків, три енергетичні й оборонні компанії, що вплинуло на фінансовий, нафто-газовий та оборонний сектори і зрештою призвело до інфляції в країні. Проте сьогодні цифри показують іншу тенденцію. 

“Якщо у 2014–2015 роках ВВП та експорт Росії знижувався, то з 2015-го до нині їхня економіка зростає. Це свідчить, що економічні санкції не забезпечують достатнього тиску на Росію. Знецінення рубля стимулювало виправлення торговельного балансу Росії: вони почали менше імпортувати і більше експортувати. Збільшення світових цін на нафту також мало вплив на економіку. Також покращилися показники в харчовій, хімічній промисловості та сільському господарстві”, – каже Киян. 

На думку експерта, наразі всім зацікавленим сторонам потрібно змінити підхід до застосування санкцій, адже вони не змінюють об’єкта впливу. Обмеження традиційно лишаються на тих самих секторах економіки, фізичних та юридичних особах і не є глобальними, а це дозволяє Росії маневрувати та переорієнтувати свої ринки, розвиваючи економіку. 

“Санкції не гнучкі. Вони не враховують зміни глобальних тенденцій. Ми бачимо інші ціни на нафту та тренди в економіці”, – стверджує дослідник. 

Єгор Киян

За словами Кияна, наслідки санкцій відчули “громадяни Росії, а не ті особи, яким вони адресувались”. Також Росії вдалося нівелювати економічні блоки завдяки золото-валютному резерву. 

Санкції, як свідчить доповідь центру, не мали системного характеру, а деяким фізичним та юридичним особам їх вдалось уникнути взагалі. Тож експерти рекомендують країнам, зокрема, посилити економічний тиск, змінивши об’єкти впливу та враховуючи загальносвітові тенденції. 

“Потрібне розуміння, для чого потрібні санкції. Вони вводяться, щоб спонукати країну до поступок. До кожного виконання умови має бути прописаний певний рівень санкцій – чи вони будуть послаблятись, чи навпаки. Якщо певні умови не виконуються, то як вони мають посилюватися?”, – пояснює Киян. 

Він також пропонує встановити обмеження на російські інвестиції та покращити контроль за виконанням санкцій.

“Зараз видається, що якщо Україна перестає виступати на міжнародній арені, то їй ці санкції не потрібні і нікого російська агресія не буде зачіпати”, – поділився роздумами експерт. 

Також серед рекомендацій для ЄС називають надання чітких гарантій вступу України до геополітичних блоків, зокрема до ЄС. 

     

Нагадаємо, у вересні ЄС продовжив санкції проти 170 фізичних та 44 юридичних осіб з Російської Федерації до 15 березня 2020. Також до 31 січня 2020 року в ЄС діятимуть секторальні санкції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter