Росія продовжила заборону Мустафі Джемілєву на в’їзд у Крим до 2034 року (доповнено)

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву продовжили заборону на в’їзд до окупованого Росією Криму до 2034 року.

Про це стало відомо під час вивчення матеріалів у кримінальній справі проти Джемілєва на засіданні незаконного “суду” в Армянську, повідомляє “Крим.Реалії“.

Як випливає з відповіді управління із захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом російської ФСБ, заборону на в’їзд ухвалили 5 березня 2019 року строком на 15 років – до 5 березня 2034 року.

Росія раніше заборонила Джемілєву в’їзд до Криму з початку окупації півострова, але той термін дії заборони закінчився ще 19 квітня 2019 року. Мустафа Джемілєв не робив спроб повернутися до Криму.

Мустафа Джемілєв повідомив, що не знав про продовження йому заборони на в’їзд, у тому числі в анексований нею Крим.

Він зазначив, що “з огляду на вік”, російська заборона не має для нього значення.

“До 2034 року мене давно вже не буде на цьому світі, так само, як не буде й окупації. У разі моєї смерті вони хочуть не пропустити на похорон до Криму. За радянських часів це практикувалося”, – зазначив Джемілєв. Через цю заборону він разом з адвокатом Миколою Полозовим збираються скаржитись до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, незаконне “управління Слідкому Росії” в Криму 13 квітня висунуло Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського кримінального кодексу. За словами адвоката Миколи Полозова, лідеру кримськотатарського народу інкримінують незаконний перетин “кордону РФ”, а також використовують матеріали української справи його сина Хайсера.

Лідери кримськотатарського народу пов’язують порушені справи з акцією “Світ – проти насильства та окупації. Марш гідності”. Вони також розцінюють такі дії Москви як сигнал усім, хто в будь-якій формі протистояв, протистоїть і протистоятиме російській агресії та боротиметься за відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом. Сам Мустафа Джемілєв вважає, що кримінальні справи використовують для подальшого витіснення кримських татар з півострова.

13 квітня Слідчий комітет РФ відхилив клопотання адвоката Миколи Полозова про участь як захисника в кримінальній справі проти лідера Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

У Представництві президента в АРК назвали політичним переслідуванням російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

Джемілєв повідомив, що має намір “довести абсурдність звинувачень російської сторони” в Європейському суді з прав людини в кримінальних справах, які порушено проти нього в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter