Росія погрожує “прийняти контрзаходи” через рішення Латвії демонтувати пам’ятник “радянським визволителям”

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Росії вважає, що їхня країна як спадкоємиця СРСР має право на компенсацію через рішення латвійської сторони демонтувати пам’ятник “радянським визволителям” у столичному районі Пардаугава.

Про це заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова. 

Фото з вільного доступу

19 травня посла Латвії в Москві викликали в МЗС РФ, де висловили йому протест і вручили ноту у зв’язку з рішенням сейму Латвії, яким дозволили знести пам’ятник воїнам радянської армії в Ризі. 

Захарова сказала, що Латвія не мала права в односторонньому порядку зупиняти дію статті 13 Угоди між урядом РФ та урядом Латвії, яка гарантувала захист таким меморіалам.

У зв’язку з цим послу Латвії заявили, що російська сторона розглядає припинення дії статті 13 Угоди як порушення зобов’язань країни, що “суперечить загальновизнаним нормам права міжнародних договорів”. 

“Зазначене порушення дає підстави Росії порушувати питання міжнародно-правової відповідальності Латвії, що виражається, зокрема, в обов’язку останньої повністю відшкодувати шкоду, зокрема у вигляді компенсації збитків, викликаних згаданим порушенням”, – вважає Захарова.

Вона додала, що РФ залишає за собою право прийняти контрзаходи у відповідь на “протиправне діяння” Латвії.

11 травня латвійський сейм зняв юридичну перешкоду для знесення радянських памʼятників на території країни. Вже 14 травня дума Риги проголосувала за знесення памʼятника радянським визволителям у районі Пардаугава. Після оголошення рішення у місті почалися протести. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter