Росія погрожує судом щодо “скіфського золота”: торік росіяни не змогли знайти собі адвокатів для захисту

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російські посадовці, коментуючи рішення археологічного музею Амстердамського університету повернути в Україну “скіфське золото”, погрожують подати позов до міжнародних судів.

Про це сказав представник президента РФ з міжнародного культурного співробітництва Михайло Швидкий, якого цитують пропагандистські медіа. 

Російський посадовець, коментуючи повернення експонатів на батьківщину, назвав це рішення “політично нікчемним”. 

“Можливо, навіть ми, попри всі наші складні відносини з міжнародними судами, звертатимемося до міжнародного суду”, – додав він. 

Судова боротьба за “скіфське золото” тягнулась з 2014-го, але Верховний суд Нідерландів остаточно поставив у ній крапку торік.

Після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну представники російської сторони не могли знайти собі адвокатів, бо всі відмовлялися від роботи з ними. Росіяни зверталися із запитом навіть до Асоціації адвокатів Гааги, однак й там отримали відмову. 

Нагадаємо, що 2014 року кількість музейних предметів фонду України в тимчасово окупованому Криму була близько 1,2 мільйона одиниць. На півострові діяли 26 музеїв і п’ять історико-культурних заповідників державної та комунальної форми власності. Утім, з початку тимчасової окупації півострова росіяни почали систематично привласнювати та переміщувати на свою територію цінні експонати. 

Українська влада вже казала, що про завершення війни можна буде говорити, коли Росія, зокрема, поверне викрадені експонати та сплатить репарації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter