Росія платить солдатам за війну в Україні через Газпромбанк, через який країни ЄС купують енергоносії, – “Схеми”

Дата: 28 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військовослужбовці отримують зарплату та “бойові” виплати за війну в Україні через Газпромбанк, через який країни ЄС купують у Росії енергоносії.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів “Схем”, які встановили численних військовослужбовців з різних військових частин РФ, які беруть участь у бойових діях на території України та отримують за це гроші саме в цьому банку.

Підтвердження таких виплат “Схеми” знайшли, зокрема, за допомогою групи в соцмережі “ВКонтакте”, де дружини окупаційних військовослужбовців обговорюють своєчасність фінансових нарахувань чоловікам за війну в Україні.

З’ясувалося, що принаймні частина виплат зарплат та “бойових” йде через зарплатні проєкти підрозділів армії в Газпромбанку. Водночас це єдиний великий банк Росії, щодо якого ЄС та США досі не ввели масштабних санкцій у зв’язку з тим, що країни Європи розраховуються через нього за російську нафту та газ.

Журналісти “Схем” встановили конкретних військових із зарплатами в Газпромбанку та підрозділи, у складі яких вони воюють в Україні. Серед них – 60-та окрема мотострілецька бригада сухопутних військ РФ, яку помічали в районі Попасної Луганської області. Російські військові захопили населений пункт на початку травня, зруйнувавши місто. Відомо також про численні жертви серед мирного населення.

“Схеми” зв’язались із дружиною військового, яка писала на форумі: “Газпромбанк, оклад надійшов”. Вона підтвердила, що її чоловік “на войне на Украине”.

Серед встановлених журналістами російських підрозділів, солдати яких отримують виплати з Газпромбанку, – 8-ма зенітна ракетна бригада та 6-та окрема танкова бригада. У російських медіа та соцмережах повідомляли, що танкова бригада була розформована, але основні її частини ввійшли до 47-ї танкової дивізії.

За даними української розвідки, коли для потреб цієї дивізії закупляли військову техніку, то платежі здійснювали через два банки, одним з яких був Газпромбанк. У телефонній розмові дружина військового також підтвердила те, про що писала в групі: гроші з цього банку надійшли.

Інший військовий, чия дружина підтвердила надходження окладу та “бойових”, служить у 27-й окремій бригаді радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Інформації про її участь у бойових діях в Україні раніше публічно не було, але, згідно з повідомленнями жінки, чоловік справді воює в Україні й отримує за це гроші в Газпромбанку.

Після того як журналісти зацікавилися темою виплат зарплат військовим у цьому банку, модератор видалив частину обговорень.

На підтвердження систематичної співпраці міноборони РФ з Газпромбанком свідчать і віднайдені “Схемами” фото та відео з публічних заходів різних військових частин навесні 2022 року. На них були присутні офіційні представники банку як фінансові партнери армійських підрозділів. Зокрема, у березні під час святкування ювілею підрозділу росгвардії, на яке запросили представника банку як фінансового партнера підрозділу.

У квітні інша представниця цієї фінустанови зустрічалася з дружинами військовослужбовців Наро-Фомінської військової частини, які також беруть участь у війні проти України. Того ж місяця ще одна представниця Газпромбанку в Смоленській області була помічена на урочистому заході іншого військового підрозділу армії РФ як фінансова партнерка підрозділу.

Журналісти також знайшли й більш ранні згадки про систематичну співпрацю міноборони РФ з цією фінустановою. Наприклад, у 2016 році Газпромбанк у своєму звіті повідомляв про випуск банківської картки з логотипом “Армія Росії”, а у 2021-му інформував про принади зарплатного проєкту для російських військовослужбовців.

Сам банк не відповів на запит про коментар з цього приводу.

Газпромбанк – один із трьох найбільших російських банків. Щодо Сбербанку, ВТБ та ще десятка російських фінустанов ЄС та Сполучені Штати наклали суворі санкції, йдеться в розслідуванні. З ними заборонено проводити будь-які транзакції, а також їх відімкнули від міжнародної системи платежів SWIFT. Водночас проти Газпромбанку були введені лише так звані секторальні санкції, які не мали суттєвого впливу на його операційну діяльність. На заході пояснюють це тим, що саме на його рахунки надходить оплата за російські енергоносії, від яких європейські країни досі залежні.

“Виходить, той банк, через який проходять європейські гроші за російський газ та нафту, водночас слугує гаманцем для зарплатних виплат російській армії за ведення агресивної війни проти України”, – зазначають у розслідуванні журналісти.

Віднайдені факти журналісти виклали в листі до Ради Європейського Союзу, яка ухвалює рішення щодо запровадження санкцій, та очікують на коментар.

Раніше представник Мінфіну США в коментарі NBC News розповів, що адміністрація Джо Байдена поки не ухвалила рішення про повні блокувальні санкції щодо Газпромбанку, але там відстежують його діяльність, зокрема на предмет можливих порушень інших санкційних обмежень.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Із 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
За перші 100 днів неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті палива 93 мільярди євро. Основний покупець – країни Європейського Союзу.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання щодо ухвалення сьомого пакета. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter