Росія підтвердила, що утримує в полоні мешканця Донеччини Антона Шурденка

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Росія підтвердила Міжнародному комітету Червоного Хреста, що мешканець села Урзуф Донецької області Антон Шурденко перебуває в неї в полоні.

Про це виданню ZMINA розповіла сестра Антона Шурденка Тетяна.

Ми довгий час не знали про його місце перебування, тому, коли мені зателефонували з МКЧХ і повідомили, що Росія підтвердила його перебування в себе, я дуже зраділа. Тепер ми знаємо, що з ним усе гаразд”, – сказала Тетяна.

Антона Шурденка деенерівці затримали у власному будинку 27 березня 2022 року. Того ж дня чоловіка разом з іншими цивільними привезли до ангара для зберігання зерна, де вони провели ніч. Потім Антона вивезли до Оленівки, а пізніше перевезли до Горлівської колонії №27. Там йому дозволили щомісяця листуватися з батьками, які час від часу привозили йому передачі. У квітні 2023 син перестав надсилати листи, і наразі родина нічого не знає про його місце перебування.

Нагадаємо, що в липні Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець казав, що в російському полоні перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни вдалося повернути додому 2576 громадян України, з яких 144 – цивільних.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter