Росія незаконно вивезла з Криму в СІЗО Ростова-на-Дону політв’язня Зекір’ю Муратова

Дата: 05 Січня 2021
A+ A- Підписатися

28 грудня Росія незаконно етапувала 63-річного фігуранта бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Зекір’ю Муратова з Криму до СІЗО-1 російського Ростова-на-Дону.

Про це громадській ініціативі “Кримська солідарність” повідомила адвокатка Еміне Авамілєва.

Зекір’я Муратов

“Як стало відомо з офіційних джерел, 28 грудня він був доставлений у СІЗО-1 у Ростовській області. Наступне засідання, де почнеться розгляд кримінальної справи по суті, призначено на 12 січня 2021 року на 10-ту годину ранку в Південному окружному військовому суді”, – розповіла вона.

Зекір’ю Муратова російські силовики затримали 7 липня. ФСБ звинувачує його в участі в осередку забороненої в Росії, окупованому Криму, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

Крім того, Південний окружний військовий суд 30 грудня, продовживши запобіжний захід на шість місяців, розпорядився конвоювати в СІЗО-1 міста Ростова-на-Дону політв’язнів справи “Хізб ут-Тахрір” Яшара Муедінова, Рустема Шейхалієва, Османа Аріфмеметова, Енвера Аметова, Руслана Сулейманова, Якима Бекірова, Сейтвелієва Сейтабдієва, Рустема Сейтхалілова, Ескендера Сулейманова та Асана Янікова. 

Під час засідання захист виступав проти етапування громадян України, оскільки всі матеріали справи вже зібрано, всіх свідків допитано, а сама справа перебуває в суді.

Раніше Південний окружний військовий суд ухвалив рішення конвоювати із СІЗО-1 Криму Ремзі Бекірова, Ризу Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова в СІЗО-1 міста Ростова-на-Дону.

Більшість незаконно затриманих громадян України – учасники громадської ініціативи “Кримська солідарність”. Кримська солідарність – незареєстрована в Криму за російським законодавством громадська ініціатива, довкола якої згуртувались адвокати та небайдужі активісти, щоб надати допомогу незаконно затриманим кримчанам та їхнім родинам. Її учасники відвідують судові засідання в політично мотивованих справах, носять передачі політв’язням у в’язниці й СІЗО та поширюють інформацію про політичне переслідування на Кримському півострові. 

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій. Ст. 76 Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє переміщення обвинувачених у скоєнні злочину за межі окупованої території. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.

Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter