Росія незаконно призиває кримчан до своєї армії – ЄС

Дата: 11 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Призов Росією кримчан до лав російської армії є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Про це йдеться в заяві Європейської служби зовнішніх дій, оприлюдненій у суботу, 11 квітня.

РФ здійснює призов до ЗС РФ мешканців незаконно анексованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права”, – наголошують у заяві.

Водночас служба нагадує, що Росія за нормами міжнародного гуманітарного права має забезпечити дотримання прав людини на півострові.

Європейський Союз зазначає, що не визнає та ніколи не визнає незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

“Європейський Союз продовжує очікувати від Росії припинення всіх порушень міжнародного гуманітарного права на Кримському півострові. ЄС залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, у лютому голова Кримської правозахисної групи заявила, що міжнародна спільнота й Україна мають домагатися від Росії припинення мілітаризації Криму. 

Російська Федерація розпочала призов на півострові навесні 2015 року. Загалом вона призвала 22 тисяч громадян України та відкрила щонайменше 83 кримінальних справ проти кримчан за ухилення від військової служби в Збройних силах РФ. Щонайменше 60 осіб уже притягнули до кримінальної відповідальності.

За російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Російської Федерації, на Донбас або до Сирії

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Правозахисники закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують міжнародні злочини Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com) або прокуратури Автономної Республіки Крим (zvern01@ark.gp.gov.ua). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter